Tagok

NKSK Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep és Szoborpark

Cím: 7500 Nagyatád, Göröndi út
Tel.: +3682/351-497
Honlap: http://n-mk.hu/

Galéria

Bemutatkozás

A Szoborpark és Látogatóközpont a köztudatban Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelepként is ismert. Az első alkotóidény 1975. június 1-jén indult. 1975-től 2010-ig minden alkotóidényben a magyar művészet, szobrászat neves alkotói mellett (Berczeller Rezső, Martyn Ferenc, Vilt Tibor, Deim Pál, Schéner Mihály, Bencsik István, Farkas Ádám, Gulyás Gyula, Heritesz Gábor, Varga Géza Ferenc, Chesslay György, Gaál Tamás, Mata Attila, Lukács József, Detkovics Anikó) a világ minden tájáról érkező művészek munkálkodtak itt. Ez idő alatt csaknem 160 darab nagyméretű faplasztika született. Mára közel 120 szobor gazdagítja Nagyatád és a környező települések köztereit, parkjait, intézményeit, amelyekből 62 alkotás található a szabadtéri múzeumként működő Szoborparkban.

Az alkotótelep napjainkban is ideális feltételeket kínál elsősorban a hazai felnőtt művészeknek, és szobrászhallgatóknak, hogy alkotó gondolataikat kifejezésre juttassák. A Nagyatádi Szoborpark és Látogatóközpont hosszú évek óta szoros kapcsolatot ápol az ország három képzőművészeti felsőoktatási intézményével.

A Szoborpark szabadtéri alkotásai az év bármely napján szabadon látogathatóak.

Állandó Kiállítás: Életre kelt szobrok 

2021. május 19-től állandó kiállítás várja a látogatókat: „Életre kelt szobrok” – kisplasztikai kiállítás. A kiállításba rendezett szobrok kapcsoaltba kerülnek egymással és a gyönyörű, szinte „rájuk szabott” térrel, s ebben az új dimenzióban rácsodálkozhatunk sokszínű világukra.

1975-ben hozták létre Nagyatádon a nemzetközi faszobrász alkotótelepet, amely a következő évek során Somogy megye egyik legjelentősebb művészeti létesítményévé vált. Az alkotótelepre a világ minden tájáról (Magyarország mellett Európa, Ázsia, Amerika különböző országaiból) érkeztek szobrászok, akik nagy méretű, külső teret igénylő, tájhoz kapcsolódó faplasztikát készítettek.

Az alkotótelepen folyó munkához kapcsolódóan 1985-től kétévente kisplasztikai kiállításokat rendeztek a nagyatádi Művelődési Házban. A kiállításokon szereplő alkotók közül több neves magyar szobrász ajánlotta fel egy-egy alkotását, s ennek köszönhetően az évek során értékes kisplasztika gyűjtemény jött létre a Kulturáslis Központban. E művek mellett a pécsi és budapesti szobrászhallgatók nyári alkotótáboraiban készült alkotások is láthatók a kiállításon. A fiatal művészek szobrait az országos kisplasztikai kiállításon is bemutatták, több közülük díjat nyert, majd – felajánlás révén- a helyi gyűjteménybe került. A kifejezetten kisplasztikának készült szobrok mellett maketteket is bemutatnak. A makettek a szoborparkba szánt nagy méretű szobrok arányosan elkészített „előváltozatai”, amelyeket azonban a „maguk jogán” is értékes, önálló alkotások. Több olyan is van közöttük, amely jelenleg már csupán makett-változatban létezik, mert a nagy méretű, szabadtéri alkotás elpusztult. Emiatt ezek külünösen értékessé váltak.

A szobrok mögötti képsoron és a mennyezetről lelógó „zászlókon” a szoborparkban különböző időkben dolgozó szobrászok láthatók alkotás közben: Kim Sung-II, Bencs István, Viktor Konecny, Gombos Andrea, Gálhidy Péter, Heritesz Gábor, Varga Géza Ferenc, Tornai Endre András és mások. 

A Malomárokra néző, a környező tájrészlettel, fákkal, virágokkal, madarakkal szinte egybenövő kiállítótér gyönyörű környezetet biztosít a szobroknak: értelmet nyert az eddig üresen álló tér, amelyben otthonra talált ez az értékes, mindeddig a maga teljességében nem látható gyűjtemény. 

A kiállítást rendezte, a kiállítás- és műtárgyfotókat készítette: Huszár Endre.

A kiállítás előkészítésében, megvalósítsában közreműködtek a Nagyatádi Kulturásli és Sport Központ munkatársai. 

A kiállítás szerdánként 14.00-18.00 között, valamint minden hónap első szombatján 14.00-18.00 között ingyenesen látogatható.

Göröndi út-Nagyatád-Hungary
46° 13′ 37.452″ N, 17° 21′ 48.3732″ E
Telefon: 82/351-497

Megközelíthetőség