Tagok

Nagyatád

Cím: 7500 Nagyatád, Baross G. u.9.
Tel.: +3682/504 – 500
Fax: +3682/504 – 555
E-mail: 
Honlap: http://www.nagyatad.hu/

Galéria

Bemutatkozás

Nagyatád város Somogy megyében, a Nagyatádi kistérségben helyezkedik el. A „parkok, szobrok és fürdők városa”. Belső-Somogy déli részén, a Balatontól 60 km-re, a 68-as főútvonal mentén fekszik.
Olyan település, amelynek jellemzői a gondozott, virágos közterületek, a parkok, az emberléptékű, színes épületek. Nagyatádot „Somogyország” fürdővárosaként is emlegetik, hiszen három fürdője is van: a minősített gyógyvízzel rendelkező, száz éves felújított Gyógyfürdő, az új, mediterrán hangulatú Termál Strandfürdő, és a szintén új Tanuszoda.

Településtörténet

Nagyatádot a honfoglalás idején alapította a Horka nevű törzs. A település neve a török eredetű ata (atya) szóból származik. Nagyatád első írásos említése 1190-ből való. 1475-ben kapott először mezővárosi jogokat, vásárjogot Mátyás királytól. Kedvező fekvésének köszönhetően élénk kereskedelem alakult ki a községben, amely aztán 1555-ben török uralom alá kerülve csaknem teljesen elnéptelenedett. A hódoltság után vendekkel és horvátokkal telepítették be újabb gazdái. 1573-ban Czindery Pál tulajdona. 1731-ben letelepedtek a ferencesek. Kis-Atád (ahogy akkor nevezték) gyors fejlődésnek indulva 1744-ben ismét kiérdemelte a mezővárosi rangot. A település fejlődésében újabb lendületet hozott, hogy 1906-ban artézi kút fúrása közben 410 méter mélységből gyógyvíz tört fel. 1941-ben Nagyatádhoz csatolták Bodvica, Henész és Kivadár községeket, ezzel közigazgatási területe közel háromszorosára, népessége pedig közel másfélszeresére nőtt. A második világháború idején súlyos károkat szenvedett a község a négy hónapig zajló harcok során. 1971-ben ünnepelhette a lakosság a nagyközség várossá nyilvánítását. 1983-ban és 2006-ban Hild-érmet kapott a település.
1984 és 1994 között Nagyatád része volt Ötvöskónyi is.

 Látnivalók

Ferences Kolostor

1740-ben épült barokk stílusban. A XIX. században eklektikus stílusban átépítették. Az ebédlőteremben lévő falképek XVIII. századi barokk alkotások. A város legrégebbi épületegyüttese a ferences kolostor és a templom.

Cím: 7500 Nagyatád Széchenyi tér 6. 
Telefon: 82/351-672
Honlap: www.nagyatad.hu
E-mail:            

Római Katolikus Egyház – Szent Kereszt plébániatemplom (közvetlenül a kolostor mellett)

A város nevezetes műemléke, legrégebbi épületegyüttese a Széchenyi téren álló, klasszicista stílussal keveredő barokk ferences templom, amely 1761- ben épült fel. A homlokzati tornyos templom belseje kórusból, három boltszakaszos hajóból és szentélyből áll. Déli irányból csatlakozik hozzá az L alakú ferences kolostor, amely 1740-ben épült. Az ebédlőteremben lévő falképek XVIII. századi barokk alkotások. A templom tornyát a XIX. században átalakították, ekkortól mutat eklektikus jegyeket. A barokk oltárból csak a négy szobor maradt fenn: Szt. László, Szt. Sebestyén, Szt. Rókus és Szt. István szobra. A püspöki látogatási jegyzőkönyvekből tudjuk, hogy itt élt fráter Petrus Móricz szobrász, és fráter Palczleiner Salamon asztalos, laikus testvérek. Feltehetően ők készítették a szép faoltárokat, ajtókat, falburkolatokat és a különösen szép öltöztető szekrényt, amely a sekrestyében található. A templom berendezése is figyelemre méltó, a fő- és mellékoltárok, a keresztelőkút, a padok, az áldoztató rács is a XVIII. században készült. Az 1990-es években a templom jelentős változáson ment át: elkészítették a freskókat, az oltár-képet, a szentély és a templom hajóboltozatának festését. Elkészült az eddig még hiányzó hatodik oltár, amelyet Szt. Antalról neveztek el. Új gyóntatószéket, szőnyeget kapott a templom. Újracserepezték a kolostor épületét, s udvarát szép kovácsolt-vas kerítés övezi. 2002-re befejeződött a templom és a kolostor külső felújítása, festése, megvalósult a díszkivilágításuk is. A nagyatádi Szent Kereszt Római Katolikus templom ma – az ide látogatók szerint – Somogy megye egyik legszebb, leggondozottabb temploma.

Rózsafüzér imádság van minden kedden, szerdán, pénteken, és szombaton.
Búcsú: szeptember 14.

Kisatád-Szent Rókus Kápolna

A város bevezető szakaszán álló Szent Rókus-kápolnát 1743-ban Czindery Ferenc építtette barokk stílusban. Az 1996-ban felújított barokk kápolna helyén állt egykor a kisatádi temető. Az előtte látható kőkereszt 19. századi. A kápolnát és az emlékművet övező tér 1996 augusztusától – a millecentenárium tiszteletére – a Honfoglalás tere nevet viseli.
Plébánia címe: 7500 Nagyatád Széchenyi tér 6. 
Telefon: 82/351-672

Nagyatádi Evangélikus Leányegyházközség Temploma

A középtornyos templom 1930-ban épült a Baross Gábor utca, és a Somogyszobi út által határolt területen.
Evangélikus lelkész: Kendeh-Kirchknopf László
Nagyatádi istentiszteleti alkalmak: Minden hónap első és harmadik vasárnapján és ünnepnapok első napján délelőtt 9 órakor kezdődnek, az ettől való eltérést a lelkész jelzi. 45/2003 rendelet alapján helyi műemlék védelme alatt áll a +01567 azonosító számon.         

Cím: 7500 Nagyatád, Luther tér 1.
Telefon: 82/471-968
Honlap: http://nagyatad.lutheran.hu/
E-mail:
Lelkészi hivatal: Csurgó Basakúti u. 2.

Nagyatádi Református Egyházközség Temploma

1940-ben épült, erdélyi kalotaszegi stílusban. Szép dísze az élősövény kerítés és a faragott székely kapu. Szintén ebben az évben szeptember 22-én szentelték fel. Istentisztelet minden vasárnap 10 órakor. 45/2003 sz. rendelet alapján műemlék védelem alatt áll +1566 azonosító számon.

Cím: 7500 Nagyatád, Baross G. u. 17.
Tel: 06-82/778-108
Honlap: http://shp.hu/hpc/web.php?a=refnagyatad
E-mail: ref.nagyatad @gmail.com

Római Katolikus egyház- Bodvica Őrangyalok Kápolna

A templom 1998-ban épült. Szentmise télen minden második szombaton 17 órakor, nyáron 18 órakor.
Búcsú: október 2.
Cím: 7500 Nagyatád, Rákóczi u.21.
Telefon: 82/351-672
Honlap: http://nagyatadi.plebania.hu/
E-mail:
Plébánia címe: 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 6.

 Római Katolikus egyház-Henész Jézus Szíve Kápolna

 A kápolna Domokos Béla tervei alapján épült 2000-ben, a Honvéd utca és a József Attila utca sarkán. Szentmise télen minden második szombaton 17 órakor, nyáron 18 órakor.
Cím: 7500 Nagyatád, Honvéd u 73.
Telefon: 82/351-672
Honlap: http://nagyatadi.plebania.hu/
E-mail:
Plébánia címe: 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 6.

 Nagyatád Városi Múzeum

A nagyatádi Városi Múzeum 1996 áprilisában, Nagyatád várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg, a város főterén található, Nagyatád legrégebbi műemlékének, a 18. század közepén épült ferences rendi templom és kolostor épülettömbjének közelében, szemben a Gyógyfürdővel.

Cím: 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 2.
Honlap:http://nksk.hu/
e-mail:
Telefon: 82/352-028
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 8-16 óráig.
Muzeológus: Hauptman Gyöngyi

Deportálási emléktábla (a Múzeum épületének falán)

Az emléktáblát 2002. szeptember 13-án avatták fel, a hortobágyi kitelepítések 50. évfordulója alkalmából. A táblaállítás civil kezdeményezésre történt, a volt kitelepítettek közössége avatta fel és tartott megemlékezést. 

 

Kopjafa az Aradi Vértanúk emlékére (a Múzeum udvarán)

Október 6-án a 13 aradi vértanúra emlékezünk. Azokra az 1848/49-es szabadságharcban részt vevő honvédtisztekre, akiket a forradalom elbukása után halálra ítéltek és kivégeztek. 

A haza függetlenségéért vívott harc nem maradt megtorlás nélkül a császári oldal részéről; a világosi fegyverletételt követően került sor a bosszúra: a tiszteket hadbíróság elé állították, majd kivétel nélkül kötél általi halált ítéltek számukra. A tisztek közül végül négyen különleges kegyelemben részesültek, így Lázár Vilmosra, Gróf Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, valamint Schweidel Józsefre golyó és lőpor általi halált szabtak. Lovag Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Gróf Vécsey Károly kötél általi halált szenvedett. A kopjafát az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére állították 1999-ben: minden év október 6-án az aradi vértanúk emlékére városi megemlékezést és koszorúzást tartanak előtte. A kopjafát Orbán Miklós faragta.

 Emléktábla az 1848-as polgári forradalom emlékére

Az emléktáblát Nagyatád város Önkormányzata állíttatta az 1848-as polgári forradalom 150. évfordulójának emlékére. A múzeum falán látható.

Hadipark

2002. szeptember 17-én került megnyitásra a Nagyatádi Hadipark, melyet a 69. Harckocsi Ezred Baráti Köre az ezred történetének megörökítésére és Nagyatád Város katona hagyományainak megőrzésére hozott létre. A hadiparkban kiállított eszközök és tárgyak nagy részét a Baráti Kör tagjai és az Ezredben egykor szolgálatot teljesítő katonák ajánlották fel a múzeum részére. A haditechnikai eszközök szállítási és hatástalanítási nehézségek ellenére folyamatosan érkeztek és érkeznek a Hadiparkba.

A Hadipark kizárólag a Turisztikai Központ dolgozóinak kíséretével látogatható  a látogatójegy megvásárlása után, anit a Turisztikai Központban kell megvásárolni! Egy jeggyel a Hadipark, és a Turisztikai Központ kiállításai is látogathatóak!

Nyitva tartás:
Hétfőn, Kedden, Szerdán: ZÁRVA
Csütörtök, péntek: 10:00-12:00 és 13:00-16:00-ig NYITVA.
Szombat: ZÁRVA
Vasárnap: ZÁRVA.

Igény esetén csoportoknak előzetes időpont egyeztetés alapján tárlatvezetést biztosítunk!

Előzetes egyeztetés:a fent említett nyitvatartási időben: +36 82/504-073


Megközelítés: A hadipark a város szívében, a Széchényi Tér keleti oldalán a Római katolikus templom mögött található. 

Nagyatádi Városi Könyvtár 

A városi könyvtár jelenleg közel 100.000 dokumentummal rendelkezik, amelynek egyharmada képezi a gyermekkönyvtár állományát, 3.600 darab a hangzó, audiovizuális és elektronikus állomány nagysága. Az Országos Dokumentumellátó Rendszer keretében könyvtárközi kölcsönzéssel, könyvtári rendszeren belüli adatbázisok használatával is segítjük a továbbtanulást, az információhoz jutást. A könyvtárat látogatók 9 féle napilap, 15 féle hetilap, 80 folyóirat közül válogathatnak.

Az intézmény minden szolgáltatását igénybe vehetik a beiratkozott olvasók, a folyóirat- és a helyben olvasás bárki számára megengedett.

Könyvtárvezető: Kóczián Zoltán Gergely

Cím: 7500 Nagyatád, Széchenyi tér 14.
Telefon: 82/352-090
Fax: 82/453-621
E-mail:

Nemzetközi Szoborpark 

1988-ig minden nyáron magyar és a föld számos országából ideérkező művész gyarapította a Szoborpark szabadtéri gyűjteményét. Az azt követő években az anyagi lehetőségek függvényében volt alkotóidény. Jelenleg Nagyatád Város Önkormányzata biztosítja a Szoborpark fenntartását, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának pályázatai teszik lehetővé alkotóidények szervezését. Az év bármely napján megtekinthető a szabadtéri szoborgyűjtemény.

Cím: 7500 Nagyatád, Göröndi út
Telefon: 82/351-497
Honlap: http://n-mk.hu/

Látogatóközpont

A Nagyatádi Látogatóközpont épülete a Faszobrász alkotótelepen található. Rendezvények, összejövetelek színhelyéül is szolgál.

Nagyatádi Jóléti ( Csónakázó)-tó

A természeti szépségek iránt vonzódó látogatóknak a Parkerdő, a Csónakázó-tó és a környék erdeinek turistaútjai nyújtanak kellemes szórakozást.
A Csónakázó-tó a város közepén található. A tó elsősorban horgászatra, nem fürdésre alkalmas, de télen korcsolyázni is szoktak rajta. A tó egy részét nádas fedi. A közeli csárdában éhséget és szomjat is olthatnak az erre járók.
GPS koordináták: 46° 13′ 37.452″ N, 17° 21′ 48.3732″ E


Mándi kastély


Az egykori Mándi kastély a XIX. század közepén épült klasszicista stílusban. Az erősen leromlott épületen nemrégiben elvégezték az állagmegóvó munkákat, és rendbe tették öthektáros parkját.

Jelenleg magántulajdonban van.

Nagyatádi Termál- és Strandfürdő

A mintegy kétezer fő befogadására alkalmas strand 1989-90-ben épült a város északkeleti részén. A pezsgőfürdős termálmedence és a pancsoló mellett úszómedence is várja a vendégeket. A nátrium-hidrogénkarbonátos termálvíz, amely elsősorban reumás megbetegedések, ízületi gyulladások gyógyítására alkalmas, a mosdókba és a zuhanyzókba is közvetlenül a termálkútból érkezik. A strand modern, minden igényt kielégítő kialakítása, megnyugtató környezete a legideálisabb körülményeket teremti a felhőtlen kikapcsolódáshoz. Az ország legszebb és legkellemesebb fürdői közé sorolják. A strand 6 hektárnyi területén 1991-től kemping is üzemel.

Úszó-, élmény-, termálvizes-, és gyermekmedence is megtalálható a strandon.

Cím: 7500 Nagyatád, Zrínyi u. 75.
Telefon/Fax: 82/351-306
Honlap: http://strand.nagyatad.hu 
E-mail:

Nyitva tartás:
május 28 – május 31.: 9.00-18.00
június 1 – június 30.: 9.00-19.00
július 1 – augusztus 31.: 9.00-20.00
május 28 – augusztus 31.: 6.00-9.00 csak úszóbérlettel!

Strandvezető: Iharosi István
Tulajdonos: Nagyatád Város Önkormányzata
Megközelítés: A Balatontól 60 km-re, a 68-as főúton

Széchenyi Park

A nagyatádi Széchenyi park a város egyik gyönyörű része, fákkal, védett növényekkel beültetve. A park egyik jelentős szobra az I. világháborús emlékmű, azaz a hősök szobra. A parkba a sportolni vágyók is el szoktak jönni. Itt áll a városi gyógyfürdő is, ahol kül-, és beltéri gyógyvizes medencékben is lehet fürdeni. A parkban a mókuspopuláció jelentős, ezért érdemes megfigyelni őket.

Városi gyógyfürdő

Nagyatádon, a parkok és fürdők városában fúrt termálkút vizét 1906 óta használják fürdőzésre. Nagyatád szívében, a Széchenyi tér hangulatos parkjában épült Gyógyfürdő messze földről csalogatja ide a látogatókat. A fürdő egy természetvédelem alatt álló parkban fekszik, s ezzel az üde környezettel biztosítja a gyógyulás alapjait is.

Zenepavilon

A Széchenyi park közepén található. 2008. augusztus 20-án került átadásra, mely zenei rendezvények színhelyéül is szolgál. Pl.: a nyáron megrendezett ”Múzeumok éjszakáján” kisebb koncerteket tartanak, illetve helyi zenekarok is  lépnek fel a hangulatos pavilonban remek akusztikai hatása miatt. A környékbeliek szívesen pihennek a park eme kellemes, árnyat adó pihenőhelyén.

I. világháborús emlékmű- Hősök szobra


Az alkotást Sárdinecz Ferenc rajztanár tervezte, és Orbán Antal szobrászművész alkotta meg. A szobor korábban kb. 50 méterrel arrébb, a Gyógyfürdő nyugati fala mentén volt felállítva. A 2004-2006-os parkrekonstrukció során került jelenlegi helyére.

 II. világháborús emlékmű

A II. világháborús emlékmű Bors István kaposvári szobrászművész egyik utolsó, 1994-ben, bronzból és gránitból készült alkotása. Különös, félig figurális, félig absztrakt kompozíció, melynek fő inspirálója – akárcsak Bors István sok más szobra esetében – a folklór és a gyermekrajzok világa. A kompozíció az életfa népmesei motívumát sajátos módon ötvözi a harangláb és toronyformák asszociációival. E szürreálisan lebegő építményt geometrikusan tagolt pozitív és negatív formákkal teszi változatossá a művész. A plasztika lényegi középpontját két nyitott oltárfülke alkotja. Egyikben Nagyatád városának címere látható, a másik oldal játékos fülkeplasztikájában a Nap és Hold emblémái közé helyezi a szobormű kozmikus és történelmi idődimenziókat, kultúrtörténeti utalásokat egybefogó belső magját. E kisebb, de hangsúlyozottan megismételt életfában felismerhető módon lényegül egymásba a honfoglalás kori tarsolylemezek palmettadíszítménye és a mítikus égberagadás magyar őstörténetet idéző motívuma.

 Kossuth szobor

A nagyatádi Kossuth mellszobrot Horvay János készítette. A szobrász rajta is hagyta aláírását a szobron. Nemzetünk egyik nagy alakját úgy formázta meg, mint ahogy többségünk elképzeli: távolba révedő, hősies tekintettel, dús szakállal. A szobor bronzból készült.

 Szent István Park

Nagyatád egyik gyönyörű, parkos része. Többek között itt helyezkedik el a Városi Sportcsarnok vidám, sárga épülete, Szent István szobra, a gyönyörű, faragott Székelykapu, és mögötte a Wass Albert szobor.

Szent István szobor 

Nagyatád egyik gyönyörű, parkos része. Többek között itt helyezkedik el a Városi Sportcsarnok vidám, sárga épülete, Szent István szobra, a gyönyörű, faragott Székelykapu, és mögötte a Wass Albert szobor.

Városi Sportcsarnok

A 2001. novemberében átadott sportlétesítmény impozáns épülete a Szent István Parkban, jól megközelíthető helyen áll. Az intézmény a kor színvonalának megfelelően ötvözi a többfunkciós használhatóság legfontosabb elemeit.

Az ezer fő befogadására alkalmas nézőtér három oldalról öleli körül a 45×24 méteres, európai szabványoknak megfelelő küzdőteret, amelyben szinte valamennyi teremsport jó feltételekkel űzhető. Hitelesített kézilabda, röplabda, kosárlabda és teniszpálya található itt. Ezen felül teremlabdarúgó bajnokságok és tollaslabda versenyek rendezésére is igénybe veszik. A sportcsarnokban hat öltöző, erőfejlesztő terem, sportolói klub és automata tekepálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A délelőtti órákban a városban működő iskolák iskolarendszerű testnevelésórákat tartanak a csarnokban. A délutáni időszakban a városban működő versenysportágak felnőtt, ifjúsági és utánpótlás csapatai, egyéb sportágak csapatai edzéseinek, valamint bajnoki versenyek lebonyolításának ad helyet. Téli hónapokban a szabadidősport keretein belül a város lakossága részére mozgáslehetőséget biztosít, illetve lehetővé teszi a szabadtéri versenysportok téli edzéseit és kondicionális képzését.

A Városi Sportcsarnok a sportrendezvények mellett alkalmas a városi és egyéb szórakoztató és kulturális programok lebonyolítására is. Koncertek, fogadások, bálok, konferenciák, vásárok és színpadi előadások rendszeresen kapnak helyet az intézményben.

Székelykapu

A nagyatádi erdélyi kör készíttette a kaput számos önkéntessel. 

A kapu egy jelképe annak az eszmének, hogy bár van bal oldal és jobb oldal is, ezek közös erővel tartják fent a tetőt.

Honfoglalási emlékmű

A millecentenárium emlékére Honfoglalás térnek elnevezett területen, a Szent Rókus- kápolnától északra, műemléki környezetben állították fel Varga Géza Ferenc „Elágazó utak fája” című 7 méter magas szobrát, és itt épült fel a honfoglalási- és államalapítási emlékmű építészeti-, szobrászati-, kertépítészeti mű együttese is. Az emlékmű több elemből álló kompozíció, amely végigkíséri a magyarság útját az ősi hitvilágtól a kereszténység felvételéig.

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ

2014.04.25-én, a város napján adták át a teljesen felújított kulturális központot. Az átadás nyitóünnepséggel kezdődött, és kiállítás megnyitók, kulturális rendezvények sora, az NKSK művészeti csoportjainak gálaműsorának bemutatásával ünnepelte az átadását.

Cím: Nagyatád 7500, Baross Gábor utca 2.
Telefon +36-30/202-3845
Igazgató: Pünkösd Márton 
E-mail:
Honlap: http://www.nksk.hu

Nagy Imre emlékkő és 1956-os kopjafa

Ez az emlékmű egyszerre kettő emlékmű – két különböző időpontban állították.
A negyvenedik évfordulóra egy kopjafa került a Művelődési Ház elé, majd egy év múlva, 1997-ben egy emlékkő, amikor is a teret elnevezték Nagy Imréről.

Kossuth utcai szökőkút

Tálcás szökőkút- Németh János alkotása, mely a Kossuth utca elejét díszíti.

 József Attila Sétány
Európai Uniós pályázatból épült a sétány, melynek fejlesztése egy nagyobb pályázat része, amit 2018-ban nyert a város. A pályázat célja a helyi értékekre épülő közösség fejlesztése. Egy olyan szabadtéri közösségi teret hoztak létre, melyen ingyenes wifi pont működik, több padot is helyeztek el, valamint 14 kőosztlopot, melyek József Attila költészetét és életét mutatják be.

Fotók: Gerlecz László, Kóczián Zoltán Gergely, Ormai Bálint

Megközelíthetőség