Tagok

Lábod

Cím: 7551 Lábod Táncsics u.1
Tel.: +36 82/548-010
Fax: +36 82/548-013
E-mail: 
Honlap: http://www.labod.hu/labod/labod_bemutatkozik/

Galéria

Bemutatkozás

Lábod vendégváró település. Kényelmes szálláshelyekkel, gasztronómiai különlegességekkel, érdekes látnivalókkal várja az ide érkezőket. Sok vendéget vonz a vadászat, a lovaglás, a vidrapark vízi élővilága, a szomszédos erdei iskola. Érdekes látnivaló a Rinya menti táj népi építészeti értékeit őrző Tájház, az 1300-as években épült román kori alapokon nyugvó temetőkápolna. Túraútvonalak vezetnek a község központjából e látnivalókhoz, de valamennyi gépkocsival is megközelíthető. A település neves ünnepe a községi egyesületek főzőversennyel egybekötött találkozója, az őszi szüreti felvonulás.

Nevezetességei: 

1, Római Katolikus egyház Szeplőtelen fogantatás temploma
2, Református egyház temploma
3, Református egyházközség temploma
4, Tájház
5, Lábodi Vadászati és Vadászattörténeti kiállítás
6, Temető Kápolna
7, Kettéhasított láng szobra

Római Katolikus egyház Szeplőtelen Fogantatás temploma


A templom a Kossuth Lajos utca, és az Iskola utca sarkán található. Bejárata a Kossuth utca felől nyílik. Műemléki védelem alatt áll a 10578-as törzsszámon, és a 7985-ös KÖH azonosító számon.

Református egyház temploma

A klasszicista barokk stílusú templom 1855-ben épült. Műemléki védelem alatt áll a 9611 törzsszámon, és a 7983 KÖH azonosító számon.


Tájház

A Hosszúfalvi út 57. szám alatt található talpasház 1889-ben épült. Építési stílusával, építésének módjával őrzi a Rinya menti táj építészeti emlékét. Az épület talpgerendákon nyugszik, oldalfalai fecskerakás technikával készültek. Ez a módszer jellemző Lábod község 1800-as években készült lakóházaira. A talpgerendákat és a koszorúgerendát függőleges karók kötik össze, melyre a lakók agyagból és vágott szalmából készített, kézzel formált agyagpogácsákat tapasztottak. A kész falat éles szerszámmal faragták egyenletesre, majd higított agyaggal azt elsimították. Az épületben kapott helyet a község helytörténeti, néprajzi gyűjteménye, amely korhűen berendezett épületbelsőben mutatja be a régi idők használati eszközeit. A gyűjtemény különleges darabjai a helyi népviselet emlékeként őrzött katolikus és református asszonykonty, valamint az egykori községi erdőbirtokosság beütő fejszéje, mellyel a kitermelt rönkökön a birtokosság tulajdonjogát jelölték. A Tájház udvarán hagyományos kemence és egy közel 60 éves gémeskút található.

Vadászati és Vadászattörténeti kiállítás

Lábod híres vadállományáról, a térségben zajló vadászatokról, a több tízezer hektáros erdőiről, valamint az itt élő állatvilágáról. A kiállítás törzsanyaga nagyrészt a nagysalléri vadászkerületben már kiállított emlékekből áll. A bemutatott trófeák a környéken élő vadvilágot reprezentálják. A gazdag preparátum gyűjtemény a környéken található madarakat és emlősöket mutatja be a kiállítás látogatóinak. Ezen kívül megtekinthetők Széchenyi Zsigmond híres vadászíró képei is, amelyek az író vadászati életútját kísérik végig.

Nyitva tartás: hétfőtől – csütörtökig: 8.00 – 16.00 ; pénteken: 8.00 – 13.00
Előzetes bejelentkezés alapján más időpontokban is látogatható.

Temető Kápolna

A templom Lábod község legrégebbi épülete. A levéltári adatok szerint Hoznyufalw település plébánia egyháza már az 1332-1337-es években fennállott. A kápolna építése az 1300-as évekre tehető.A reformáció terjedése után a török hódoltság idején a templomot a reformátusok vették használatba.1729-ben Acsády veszprémi püspök visszavette a templomot a reformátusoktól és visszaállította a katolikus rendtartást. A terület tulajdonosai, a Hunyadiak a templomot román kori alapokra barokk stílusban átépítették. A kápolnában található festett oltárkép, a faragott rokokó stílusú kerettel 1760 körül készült. Említést érdemel a festett szószék. A későbbi birtokosok – báró Sina Simon, herceg Ypsilanti és herceg Hohenlohe – a kápolna tatarozását, állagmegóvását rendszeresen elvégezték. Az épületet temetkezésre is használták tulajdonosai és kegyurai.A szentéj alatt kapott végső nyughelyet a Hunyadi család 8 éves kislánya, valamint a kriptában helyezték el (a téglaburkolat alatt) Ypsilanti herceg fiát. A kápolna jelenleg a katolikus egyház tulajdonában és kezelésében van, liturgiai funkciókat lát el. Az épület stílusa, történelme révén idegenforgalmi látványosság, amely műemléki védettség alatt áll. Megtekinthető a hét minden napján.

Kettéhasított láng szobra

Az emlékmű Rajki László alkotása, amely 1990-ben készült. A falu központjában egy parkban tekinthető meg. Két, lángokat szimbolizáló oszlop állít emléket az I. és II. világháború falubeli halottainak.

Hoffmann Cukrászda

Lábod község büszkesége a Hoffmann család által üzemeltetett cukrászda, mely jóhírével még a szomszédos településekről is ide csalogatja az édesszájú vendégeket. Ha az időjárás engedi a hangulatos teraszon ülve fogyaszthatjuk el frissítőnket.
Kínálatukban nyáron sokféle fagylalt, télen inkább sütemények, gesztenyepüré, somlói galuska és persze kávé, üdítő található. Mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer Hoffmannék süteményét!
A cukrászda a 68-as főút mentén, közvetlenül a Művelődési Központ mellett található.

A cukrászda fotóját köszönjük Tóth Renátának!

Megközelíthetőség