Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2023. Június
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073
+36 30 / 946-4552


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ

Cím: 8840. Csurgó, Táncsics tér 1.
Tel.: +36 20 368 5551
E-mail: info@csokonaiemlekhely.hu
Honlap: https://www.csokonaiemlekhely.hu
Galéria
Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ Legalább Álmodj Velem: Csokonai Vitéz Mihály Emlékhely és Kulturális Központ
Bemutatkozás

Csurgó a Csokonai- Kiállítóhellyel egy rendkivül nagy szakértelemmel felépített országosan egyedülálló tárlat gazdája lett. A kialakított tíz állomás érdekesen mutatja be a híres költő életútját. Az interaktív megoldások pedig látványos módon segítenek mindenkit, aki többet szeretne tudni Magyarország egyik legkiválóbb poétájáról.

Csokonai

Csokonai Vitéz Mihály - alig harmincegy esztendőt élt, ebből Csurgón egy szűk esztendőt töltött mindössze. Csurgó megszerette Csokonait, aki egy nagyszerű életművet adot cserébe az itt élőknek és minden magyarnak. A hozzá méltó kiállításra kétszáz évet kellett várni, de ma büszkén mondhatjuk, hogy régi adósságát törlesztette városunk ennek az emlékhelynek a kialakításával. 

Csurgó az Interreg 2014-2020 pályázat keretében a hotvátországi Pitomaca partnervárossal "Preradovic & Csokonai néven nyert pályázatot. A program keretében a határon átnyúló kapcsolatok erősítése mellett cél a városok két költőjének megismertetése, kulturális programok szervezése volt. 

A sikeres projekt eredménye volt a Csokonai Emlékhely kialakítása Csurgón. A kiállítás Csokonai életét muatja be. A két nagyobb egységre osztható terem kisebb részében a költő élete, vándorútjai, életszakaszai jelennek meg, a Csurgón töltött idő kivételével, a másik részben pedig a csurgói tartózkodása. A kiállításon a költö kétszáz évvel ezelőtt készült művei elevenednek meg a mai olvasók- és színházlátohatók számra. Az írott szóhoz válogatott tárgyak a művekre hangolódást segítik, a néma tárgyakat csak a kiállítás látogatói kelthetik életre.

Csokonai

Megépítésre került a korabeli, szegényes csurgói iskolaszínpad masa, ahol 1799-ben Csokonai darabjait mutatták be, ma pedig a látogatók adhatják elő stilizált jelmezekben a Karnyóné részleteit, vagy játszhatnak bábokkal a Cultúra című darabból. Ugyanott televízión részletek láthatók a Dorottya c. komikus eposz filmváltozatából. Az életútat az évszámok érintésével képernyőn bonthatjuk ki, valamint választhatók angol vagy horvát nyelvű Csokonai-fordítások is. A Csokonaihoz oly közel álló játékosságra hív a versfoltozó, amellyel képernyőn lehet kiegészíteni a kihagyott szavakkal a verseket, vagy a versfújó, ahol egy pitypang megfújásával egy-egy Csokonai vers varázsolható a falra. Egy további képernyő az évszámok érintésére hullámokban hozza elő az eseményeket, képeket, alkotásokat, amellyel Csurgó városa ápolta hajdani helyettesítő tanárának emlékét két évszázadon át.

Csokonai

A hazánkban egyedülálló kiállítás szellemi hátterét, forgatókönyvét Demeter Júlia irodalomtörténésznek köszönhetjük, a látványtervet és a kivitelezést a szakma legjobb képviselői, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei készítették el. 

 

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2022-10-14 13:46