Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2023. December
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073
+36 30 / 946-4552


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény

Cím: 8840 Csurgó, Csokonai utca 24.
Tel.: 06-82/900-017
E-mail: muzeum@csurgo.hu
Honlap: http://csvhgy.hu/
Galéria
Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény
Bemutatkozás

Épülettörténet

Csurgó város „első oskoláját”, amely ma a múzeum épülete, 1792-ben gróf Festetics György alapította. Itt lakott és tanított az 1799-1800-as tanévben Csokonai Vitéz Mihály, s feltehetően itt írta több művét is (Jövendölés az első oskoláról a Somogyban, Az özvegy Karnyóné). Az épületben működött rövid ideig református templom, gimnázium, tanítóképző, és kollégium. A Somogyi Református Egyházközség 1993-ban adta át a városnak múzeum céljára. 2015-ben a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Nagykönyvtárával együtt történelmi emlékhellyé nyilvánította a Nemzeti Örökség Intézete. 

Helytörténeti Gyűjtemény

Gyűjteménytörténet

A városban az 1960-as években kezdődött a helytörténeti gyűjtés a Papp Imre-Papp Imréné tanárházaspár kezdeményezésére. 1975-ben jött létre a múzeum a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága irányításával. A nagyrészében néprajzi témájú gyűjtemény kezelője az 1990-es évekig Witt Lászlóné lett. A kiállítások és a gyűjtött anyag több helyen került elhelyezésre. 1995-ben végül a teljes anyag átkerült a jelenlegi épületbe, kezelője – egészen 2013-ban bekövetkezett haláláig – Ihász János volt.

 Kiállítások: 

Útjelzők Csurgó múltjából (A város ezer évét meghatározó események egy folyosótárlaton elevenednek meg. A kiállítás Csurgó első okleveles említésétől kezdve egészen a II. világháború végéig kalauzolja a látogatót. Tablói rövid betekintést engednek például az iskolaéletbe, az Önkéntes Tűzoltó Egylet anyakönyveibe, a világháborúk időszakába, csurgói népművészek életébe, a múzeumi gyűjtés elindulásának körülményeibe.) 

Csurgó néprajzi értékei (Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteménye elsősorban a város és környékének néprajzi anyagát gyűjtötte és őrizte meg, és ezt a hagyományt a mai napig folytatja. Ebből a gazdag néprajzi anyagból tekinthetőek meg a szőttesek és népviselet mellett a háztartási eszközök, bútorzatok, gyerekjátékok.) 

Helytörténeti Gyűjtemény

Mesterek és gyárkémények (A város az 1900-as években híres volt iparáról, hiszen működött itt len,- tégla,-és botgyár is. Ezekről sajnos nagyon kevés anyag maradt fenn, viszont a Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonába került számos műhely. A cipész, épület-és műlakatos, valamint szabóműhely bemutatásával kicsit közelebb hozhatjuk a kismesterségeket kicsikhez és nagyokhoz egyaránt.)

Csurgó polgári világa (A Helytörténeti Gyűjtemény régi hiányt pótol, amikor bemutatja Csurgó polgáriasodó világát az egy teljes termet elfoglaló enteriőrrel. A tárlaton az úgynevezett szolgabírói bútoregyüttes kerül bemutatásra, amely hosszú idő után foglalja el megérdemelt helyét egy állandó kiállításban. Emellett korabeli fotók és dokumentumok teszik igazán érdekessé a termet.)

Raksányi Lajos festőművész emlékkiállítása (A csurgói gimnázium rajztanáraként Raksányi Lajos (1895-1986) számos festményén megörökítette a város mindennapi életét. A képek, a kihelyezett festőeszközök, vázlatok, és a festőtől származó idézetek mellett megtekinthető az általa használt kiskocsi, amelyen az eszközeit szállította és az arra tervezett, unokái által felújított, festésnél használt tükrös szerkezet is.)

 Programok:

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény 2013 óta minden évben megrendezi a Múzeumok Éjszakáját és a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A zseblámpás raktári túrák mellett nagy népszerűségnek örvendenek a kézműves foglalkozások, múzeumi társasjátékok és játékos fejtörők. Ezek mellett rendszeres résztvevője a városi rendezvényeknek múzeumpedagógiai bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal.

 

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2022-10-14 13:40