Tagok

Kisbajomi Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola

Cím: 7542 Kisbajom Kossuth u. 132-133.
Tel.: 82/385-473
E-mail: 
Honlap: http://www.kisbajomierdeiiskola.hupont.hu/

Galéria

Bemutatkozás

Az Erdei iskolában azokat várják, akik hangulatos, falusi környezetben vágynak a kikapcsolódásra. Az iskola 28 tanuló és az őket kísérő 2 pedagógus bentlakását teszi lehetővé. Az elsősorban 3-5 naposra tervezett turnusok során kézműves bemutatók: kovácsolás, szövés, kosárfonás gazdagítják a gyerekek ismereteit.

Erdei Iskola Programok

Skanzen látogatás: Az Erdei iskolát övező skanzenben a hajdan volt népi építészet emlékei közül zsuppfedeles talpas házak, csűr, kukoricagóré, kovácsműhely és helyi védettségű népi lakóházak találhatók, látogathatók.

A Vigalmi csűrben, amely egy fedett teraszhelyiség kemencével, hagyományos népi étkeket kóstolhatnak, mint a langalló, azaz a kenyérlángos. Itt lehetőség nyílik a dagasztás, gyúrás kipróbálására (langalló, kenyér, mézeskalács, pogácsa, rétes, prósza sütése kemencében), de bográcsos ételeket és lekvárt is főzhetnek üstben. Ezen kívül kedvelt szabadtéri helyszíne a különféle családi rendezvényeknek, mint a ballagás, keresztelő, születésnap és különféle baráti társaságok rendezvényei.

Népi játékokkal ismerkedés: méta, gúzsdobálás, csülök, mocsárjárás.

Kézműves tevékenységek: batikolás, szerencsefa készítés, kis talpasház, csuhébaba, rongybaba készítése, kosárfonás, fafaragás, gyöngyfűzés, csúzli, csörgő készítés.

Lehetőség van kipróbálni a kovácsolást, valamint szerencsepatkót is készíthetnek a látogatók. Lovas kocsival bejárható a falu, illetve a környező erdők.

Sportolási lehetőségek: foci, röplabda, kosárlabda, íjászat, asztalitenisz, csocsó, léghoki.

Az állatsimogatóban lovak és bárányok várják a gyermekeket, illetve szalmavárban ugrálás.

 Minősített Erdei Iskola Programok


Helyünk a világban: tájékozódás a térképen, felderítés a faluban csapatmunkával.

Vizek útján
: vizes élőhelyek tanulmányozása. Kirándulás a Rinya patakhoz. Felszínformák vizsgálata, vízvizsgálat, mérések, állat és- növényfajok felismerése.

Fák útján: Az erdő, a fák tanulmányozása, faanyag használata.

Hagyományok útján: Hagyományos paraszti életforma. Skanzen látogatás, kovácsbemutató.
Lovas kocsizás a faluban.

Tettek útján: Mozgás a szabadban. Reggeli torna mezítláb, majd játékos népi vetélkedők.

Mindent a szemnek
: Megfigyelések, felderítések a skanzenben, a faluban.

Mindent a kéznek: Tapasztalatszerzés tapintás útján. Háziállatok megfigyelése, állatsimogató, tojásvadászat a tyúk udvarban.

Mindent a fülnek: séta a Rinya parti erdőben, tapasztalatszerzés hangok útján.

Mindent a szájnak, orrnak: Közös sütés-főzés, cipósütés kemencében. Íz és illat felismerő verseny.

Minősített Erdei Óvoda Programok


Szegény legény szerencséje: 
Reggeli tornával egybekötött megfigyelések a ház körül- (házi állatok etetése, almozása, tojásvadászat). Mese a Szegény legény szerencséjéről a Skanzenben. „Hamuban sült pogácsa” készítése, pogácsa dagasztása teknőben, sütése kemencében. Kovács bemutatóval egybekötött lovas kocsizás a faluban. Kosárfonás (bemutatóval egybekötött) pillangó, halacska elkészítése vesszőből. Játékos népi vetélkedők óvodásoknak.

Mesél az erdő, zenél a patak: (Csillagtúra zseblámpával)

Mese az erdőről: Erdei Túra-megfigyelések, tapasztalatok gyűjtése az erdő állat és növényvilágáról. Az erdőn gyűjtött „kincsekből” termésbáb készítése, kép ragasztása, majd az elkészült munkákból közös kiállítás készítése. Tábortűz mellett mesehallgatás, közös történet szövése az aznapi túráról.

Mese a Kis patakról: Túra a közeli patak partjára, megfigyelések, tapasztalatok gyűjtése. Tutaj készítése mogyoróvesszőből, majd kipróbálása az erdei óvoda területén húzódó patakocskában.

Megközelíthetőség