Tagok

Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ

Cím: 7563 Somogyszob, Szent Imre utca 15.
Tel.: 70/429-8008
E-mail: 
Honlap: http://www.moczerdeszet.hu/erdei_iskola/

Galéria

Bemutatkozás

A Mocz és Társa Magánerdészet Kft. az erdőgazdálkodási tevékenység fontos részének tartja az erdő közjóléti szerepének előtérbe helyezését. Öt évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy létrehozzuk erdészeti erdei iskola programunkat a szükséges infrastruktúrákkal együtt. Az infrastrukturális fejlesztések folyamatosan zajlottak. A fő beruházás 2012-ben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER Programjában igénybe vehető támogatás segítségével valósult meg.

A somogyszobi Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ fontos bázis kíván lenni a térség környezeti és erdészeti nevelésében. Komplex erdei iskola programunk célja, hogy lehetőséget adjon minden korosztály számára megismerni az erdei életközösséget, az erdész munkáját, a természet és az ember viszonyát, az erdő- és vadgazdálkodás fontosságát. Az itt eltöltött idő alatt a gyermekek aktív részvétellel, közvetlen tapasztalatszerzés, megfigyelés útján jutnak a természettel kapcsolatos ismeretek birtokába. Kiegészíthetik az iskolában megszerzett tudást, észrevétlenül mélyülnek ismereteik és ébred fel bennük a felelősségtudat környezetük iránt. Mindehhez a természeti környezetet, a Somogy megye déli részén található Belső-Somogyi homokvidék adja.


A programok lebonyolítására több helyszín áll rendelkezésre. Két erdei iskola-épületben, párhuzamosan több csoport fogadására is lehetőségünk nyílik az év minden napján.
Erdei iskolánk Központi Épülete Nagyatádtól 7 km-re, Somogyszobon, megkapó falusi környezetben talált otthonra. A központi fűtéssel ellátott, kétszintes, akadálymentesített épület 50 fő befogadására alkalmas. 4 db 10 ágyas, emeletes ágyakkal berendezett szobával várjuk a gyerekeket, a pedagógusok részére pedig 2 ágyas, fürdőszobás szobák állnak rendelkezésre. Az 50 fős étkező rossz idő esetén egyben beltéri foglalkoztatónak is kiválóan alkalmas. Az udvaron 250 folyóméter hosszú sétaút vezeti körbe a látogatót, az erdő életét és az erdészethez köthető tevékenységeket bemutató Erdei Iskola Tanösvényen. A tanösvény részeként hangulatos dísztó segít a vízi élővilág bemutatásában. Ez év áprilisában készült el gyógy- és fűszernövénykertünk, mely számtalan programlehetőséget rejt. A gyerekek mozgásigényének kielégítésére a közeljövőben focipálya és tornaösvény kerül kialakításra a már meglévő játszótér szomszédságában. Az Erdei iskola másik fontos helyszíne a Somogyszob községhatárban található Vackor Pihenőház, amely 4, 8 és 10 férőhelyes szobákkal, külön vizesblokkos nyári szállással, 40 fős étkezővel, kilátóval, fedett kültéri foglalkoztatóval, bográcsozási- és sátorozási lehetőséggel, valamint játszótérrel várja a vendégeket.


A Pihenőházhoz a Somogyszobot Nagyatáddal összekötő közútról leágazó erdészeti magánút vezet, ennek mentén a Keresztutat megjelenítő tanösvény-szakasz kíséri a látogatókat a házhoz.

Vackor Pihenőház hangulatos erdei környezetben épült. Innen indul a 6 km hosszú Vackor Erdei Tanösvény, amelynek bejárása során megismerkedhetünk az erdei viselkedés kultúrájával, az erdő növény- és állatvilágával, az erdő fejlődésével.

Szintén itt található a 20 hektáros Vadaspark, ahol magyarországi nagyvadfajok figyelhetők meg természetes környezetben. A Pihenő szomszédságában helyezkedik el a Mocz és Társa Magánerdészet Kft. Esküvő és Rendezvényterme és a Hárs Fogadó (Mocz Tanya), valamint az erdei iskola program fontos helyszíne a Csemetekert, ahol a látogatók megismerkedhetnek az erdészeti szaporítóanyag-termelés folyamatával.
További oktatási helyszín a Somogyszobon található Majorság, ahol őshonos magyar háziállatokat láthatunk és bepillantást nyerhetünk életükbe.
A tanösvényeken összesen 97 információs felület segíti az ismeretek bővítését. A tanösvény szakaszok külön-külön is látogathatóak, de önállóan is élményt nyújtanak korosztálytól függetlenül.
Állandó, tematikus programjaink felölelik többek között az erdei életközösség, az erdő és klíma, a fenntartható erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás, az erdész munkája, népi hagyományismeret és őshonos háziállatfajták megismerése témaköröket. A szabadon választható, költségtérítéses programajánlataink Somogyszob környékének felfedezésén kívül lehetőséget biztosítanak félnapos és egynapos kirándulásokon való részvételre.

A programokat lebonyolító szakszemélyzet erdőmérnök, természetvédelmi mérnök, erdész technikus és pedagógus végzettségű, lelkes szakemberekből áll. A témákat az adott korosztály igényeinek megfelelően dolgozzuk fel. Rossz idő esetén zárt téri foglalkoztató teremben kerül sor a foglalkozások megtartására, előadásokkal, játékos feladatokkal egybekötve. A gyerekek rendelkezésére állnak különböző szakkönyvek, természetfilmek, társasjátékok. Lehetőség nyílik a pedagógusok saját tematikája szerinti foglalkozások lebonyolítására, vagy akár témanapok megtartására is.


Az erdei iskola által biztosított kerékpárok rendelkezésre állnak az egyes programhelyszínek közötti gyorsabb közlekedés elősegítésére, vagy akár egy hangulatos kerékpártúrához a Somogyszobtól 6 km-re fekvő Kaszópusztára. Az épületben hétköznap a természetet szerető gyerekeket nevelik, hétvégén viszont a kirándulni, pihenni vágyó vendégek vehetik birtokba igényesen berendezett szobáit.

Megközelíthetőség