Tagok

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény

Cím: 8840 Csurgó, Csokonai utca 24.
Tel.: 06-82/900-017
E-mail: 
Honlap: http://csvhgy.hu/

Galéria

Bemutatkozás

Épülettörténet

Csurgó város „első oskoláját”, amely ma a múzeum épülete, 1792-ben gróf Festetics György alapította. Itt lakott és tanított az 1799-1800-as tanévben Csokonai Vitéz Mihály, s feltehetően itt írta több művét is (Jövendölés az első oskoláról a Somogyban, Az özvegy Karnyóné). Az épületben működött rövid ideig református templom, gimnázium, tanítóképző, és kollégium. A Somogyi Református Egyházközség 1993-ban adta át a városnak múzeum céljára. 2015-ben a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Nagykönyvtárával együtt történelmi emlékhellyé nyilvánította a Nemzeti Örökség Intézete. 

Gyűjteménytörténet

A városban az 1960-as években kezdődött a helytörténeti gyűjtés a Papp Imre-Papp Imréné tanárházaspár kezdeményezésére. 1975-ben jött létre a múzeum a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága irányításával. A nagyrészében néprajzi témájú gyűjtemény kezelője az 1990-es évekig Witt Lászlóné lett. A kiállítások és a gyűjtött anyag több helyen került elhelyezésre. 1995-ben végül a teljes anyag átkerült a jelenlegi épületbe, kezelője – egészen 2013-ban bekövetkezett haláláig – Ihász János volt.

 Kiállítások: 

Útjelzők Csurgó múltjából (A város ezer évét meghatározó események egy folyosótárlaton elevenednek meg. A kiállítás Csurgó első okleveles említésétől kezdve egészen a II. világháború végéig kalauzolja a látogatót. Tablói rövid betekintést engednek például az iskolaéletbe, az Önkéntes Tűzoltó Egylet anyakönyveibe, a világháborúk időszakába, csurgói népművészek életébe, a múzeumi gyűjtés elindulásának körülményeibe.) 

Csurgó néprajzi értékei (Csurgó Város Helytörténeti Gyűjteménye elsősorban a város és környékének néprajzi anyagát gyűjtötte és őrizte meg, és ezt a hagyományt a mai napig folytatja. Ebből a gazdag néprajzi anyagból tekinthetőek meg a szőttesek és népviselet mellett a háztartási eszközök, bútorzatok, gyerekjátékok.) 

Mesterek és gyárkémények (A város az 1900-as években híres volt iparáról, hiszen működött itt len,- tégla,-és botgyár is. Ezekről sajnos nagyon kevés anyag maradt fenn, viszont a Helytörténeti Gyűjtemény tulajdonába került számos műhely. A cipész, épület-és műlakatos, valamint szabóműhely bemutatásával kicsit közelebb hozhatjuk a kismesterségeket kicsikhez és nagyokhoz egyaránt.)

Csurgó polgári világa (A Helytörténeti Gyűjtemény régi hiányt pótol, amikor bemutatja Csurgó polgáriasodó világát az egy teljes termet elfoglaló enteriőrrel. A tárlaton az úgynevezett szolgabírói bútoregyüttes kerül bemutatásra, amely hosszú idő után foglalja el megérdemelt helyét egy állandó kiállításban. Emellett korabeli fotók és dokumentumok teszik igazán érdekessé a termet.)

Raksányi Lajos festőművész emlékkiállítása (A csurgói gimnázium rajztanáraként Raksányi Lajos (1895-1986) számos festményén megörökítette a város mindennapi életét. A képek, a kihelyezett festőeszközök, vázlatok, és a festőtől származó idézetek mellett megtekinthető az általa használt kiskocsi, amelyen az eszközeit szállította és az arra tervezett, unokái által felújított, festésnél használt tükrös szerkezet is.)

 Programok:

Csurgó Város Helytörténeti Gyűjtemény 2013 óta minden évben megrendezi a Múzeumok Éjszakáját és a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A zseblámpás raktári túrák mellett nagy népszerűségnek örvendenek a kézműves foglalkozások, múzeumi társasjátékok és játékos fejtörők. Ezek mellett rendszeres résztvevője a városi rendezvényeknek múzeumpedagógiai bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal.

Megközelíthetőség