Tagok

A Vilma háza

Cím: 7563 Somogyszob Luther u. 24.
Tel.: +36 82/445-106
E-mail: 
Honlap: http://vilmahaz.hu/

Galéria

Bemutatkozás

2019-ben Örökségünk – Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a somogyszobi Vilma Háza. A műemlék és pórtája a tájház-lánc tagjaként rajta van a világörökség várólistáján.

2019-ben március 31-ig minden pénteken 16-18 óráig fonót tartanak, a különböző kézimunkázás mellett, bejelentkezés utén lehet korongozni és csipkét verni is.

A téli Vilma-ház ( Somogyszob, Luther u. 24 )


Az 1839-ben épült Vilma-ház Somogyszob első téglaparasztháza, mely 1982 óta műemlék, 2009 óta muzeális kiállítóhely, a világörökség várólistájára is fölkerült egy tájház-lánc tagjaként. A védett portára az elmúlt 15 évben telepítettük a kinti kemencét, fonott górét,és az ólakat, budit, disznóólat , fáskamrát magába foglaló melléképületet, majd méhest és kutat. Most egy igazi parasztporta képét mutatja az udvar. Pályázatból a hátsó udvarban 2014-ben nagy melléképület sikerült építeni, melyben nagy konyha, foglalkoztató van, itt kapott helyet a kovácsmúzeum is.

Miért lábas a lábas? Mit jelent, hogy sutba dobni? Hogy ük- és nagyszüleink hogyan jártak iskolába? Miért volt lyuk a csecsemő teknőjén? Miért tisztaszoba a tisztaszoba? Minden kérdést megválaszolnak és bemutatnak a somogyszobi Vilma Házában.


A házban a régi életforma és a régi használati eszközök bemutatása mellett főként az iskoláskorú gyerekek számára tartanak kézműves foglalkozásokat. Lehet korongozni, szőni, gyöngyöt szőni, képeslapot varrni, gyertyát mártani, nemezelni, stb. Megismerkedhetnek a régi népi játékokkal, mint például a gólyalábazással, csülközéssel, karikahajtással, stb. A gyerekek jó kezekben vannak, hiszen 5­-6 gyerkőccel foglalkozik 1­-1 felnőtt forgószínpadszerűen.

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van megkóstolni a ház kemencéjében sült pogácsákat, kelt tésztákat, valamint a helyi szörpöket és a felnőttek számára a borokat is.

Csoportos kézműves foglalkozások:
Előzetes bejelentkezéssel 4 órás foglalkozáson vehetnek részt a csoportok.
Részvételi díj: 1.200 HUF /fő.

Nyitva tartás: Egész évben kedd, szerda, csütörtök, péntek: 9-17 óráig; szombat: 13-16 óráig.

Rendezvények

Húsvét:
Nagyhéten és az azt következő héten a nyitva tartás ideje alatt a fehérgyász bemutatása a múzeumszobában. Minden nagycsütörtökön 15 órától 18 óráig tojáspingálásra van lehetőség méhviasszal és gicával.

Kenyérünnep:
Minden augusztus 20­án az asszonyok kenyeret sütnek a 175 éves kemencében, a fiatalok népviseletbe öltöznek, 16 órakor elmennek a templomba, majd 17 órakor a Háznál a kenyéráldás után mindenkit megvendégelnek egy szelet zsíros kenyérrel (házikenyér, házi zsír) és egy pohár vörösborral.

Vilma nap:
Szeptember első szombatján színvonalas kulturális műsor keretén belül kiosztásra kerül a „Falu legszebb portája „ díj és a „legtöbbet tettek a Házért” díj, majd vendégséget tartanak, ahol kemencében sült tésztákat, egytálételeket vásárolhat meg a közönség.

További képekért kattintson a galériába!
http://nagyatadtdm.hu/galeria/vilma-haza_27.html

A Vilma Háza Alapítvány munkájáról

Az Alapítvány a műemlékház megmentésére és működtetésére létrejött nonprofit szervezet, melynek feladata és célja a falu tárgyi és szellemi múltjának felkutatása, összegyűjtése megőrzése és átörökítése a későbbi generációknak. 
Ezt a munkát a „vilmások” végzik, kik ingyen munkájukkal járulnak hozzá az Alapítvány működéséhez. 
Ez az önként felajánlott munka lehet állandó: pl: könyvelés, pénztároskodás, pályázatírás, kert, -fák,- , viselet,- gyűjtemény ápolása, adminisztráció , archiválás, vagy a közös munkákban való részvétel, kertrámolás, nagytakarítás, rendezvényeken nyújtott segítség.
Nyilvános rendezvényeik a falunak szólnak, megismertetik munkájukat, magukat.
Ezek ingyen látogathatóak.

Megközelíthetőség