Életre kelt szobrok – kisplasztikai kiállítás

Időpont: 2021.05.19 14:00

2021. május 19-től állandó kiállítás várja a látogatókat: „Életre kelt szobrok” – kisplasztikai kiállítás. A kiállításba rendezett szobrok kapcsoaltba kerülnek egymással és a gyönyörű, szinte „rájuk szabott” térrel, s ebben az új dimenzióban rácsodálkozhatunk sokszínű világukra.

1975-ben hozták létre Nagyatádon a nemzetközi faszobrász alkotótelepet, amely a következő évek során Somogy megye egyik legjelentősebb művészeti létesítményévé vált. Az alkotótelepre a világ minden tájáról (Magyarország mellett Európa, Ázsia, Amerika különböző országaiból) érkeztek szobrászok, akik nagy méretű, külső teret igénylő, tájhoz kapcsolódó faplasztikát készítettek.

Az alkotótelepen folyó munkához kapcsolódóan 1985-től kétévente kisplasztikai kiállításokat rendeztek a nagyatádi Művelődési Házban. A kiállításokon szereplő alkotók közül több neves magyar szobrász ajánlotta fel egy-egy alkotását, s ennek köszönhetően az évek során értékes kisplasztika gyűjtemény jött létre a Kulturáslis Központban. E művek mellett a pécsi és budapesti szobrászhallgatók nyári alkotótáboraiban készült alkotások is láthatók a kiállításon. A fiatal művészek szobrait az országos kisplasztikai kiállításon is bemutatták, több közülük díjat nyert, majd – felajánlás révén- a helyi gyűjteménybe került. A kifejezetten kisplasztikának készült szobrok mellett maketteket is bemutatnak. A makettek a szoborparkba szánt nagy méretű szobrok arányosan elkészített „előváltozatai”, amelyeket azonban a „maguk jogán” is értékes, önálló alkotások. Több olyan is van közöttük, amely jelenleg már csupán makett-változatban létezik, mert a nagy méretű, szabadtéri alkotás elpusztult. Emiatt ezek külünösen értékessé váltak.

A szobrok mögötti képsoron és a mennyezetről lelógó „zászlókon” a szoborparkban különböző időkben dolgozó szobrászok láthatók alkotás közben: Kim Sung-II, Bencs István, Viktor Konecny, Gombos Andrea, Gálhidy Péter, Heritesz Gábor, Varga Géza Ferenc, Tornai Endre András és mások. 

A Malomárokra néző, a környező tájrészlettel, fákkal, virágokkal, madarakkal szinte egybenövő kiállítótér gyönyörű környezetet biztosít a szobroknak: értelmet nyert az eddig üresen álló tér, amelyben otthonra talált ez az értékes, mindeddig a maga teljességében nem látható gyűjtemény. 

A kiállítást rendezte, a kiállítás- és műtárgyfotókat készítette: Huszár Endre.

A kiállítás előkészítésében, megvalósítsában közreműködtek a Nagyatádi Kulturásli és Sport Központ munkatársai. 

A kiállítás szerdánként 14.00-18.00 között, valamint minden hónap első szombatján 14.00-18.00 között ingyenesen látogatható.