Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2022. Október
2627282930 1 Családi nyílt nap a Csillagtanyán Idősek napja Zene Világnapja 2 Nagyatádi Ötpróba / Őszi Futás
34 5 A mi világunk - festménykiállítás Nagyatádon 6 Megemlékezés - Aradi vértanúk 7 8 Ünnepnapok Kaszón trófeaszemle és családi nap 9
10111213 14 Nagyatádi Töklámpás Kiállítás 15 "Dámok násza" kisvasutazás 16
17181920 21 Anconai szerelmesek 2. Nagyatádon 22 23 Nemzeti Ünnep
24 Kiss Ádám önálló estje Nagyatádon! mv. Elek Péter 252627282930
31123456
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073
+36 30 / 946-4552


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu

Tanösvények

KASZÓ ZRT.

lombkorona tanösvény

A Lombkorona tanösvényt a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest mutatja be az aljnövényzettől a lombokig. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 m magasságban, s mintegy 124 m hosszan. A hidat több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik. Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülésre képes állatvilágra.

 

Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ
Somogyszob

Erdészeti Erdei iskola és Oktatási központ

1. Vackor Erdei Tanösvény
2. Erdei Iskola Tanösvény
3. Keresztutat megjelenítő tanösvény-szakasz

 

 

 

 

Sziágyi Madárlátta Tanösvények

Sziágyi Erdei Iskola

 1. Sárga csiga

3.215 m
Óvodás korosztály számára ajánlott tanösvény
Téma: Élet az erdőben
A gombák világa - A fák alaktana - Az erdő szintjei és lakói - Az erdő nagytestű állatai - Évszakok az erdőben

2. Piros levél
5.070 m
A tanösvényen esőbeálló található
Téma: Jellemző erdőképek
Savanyú homokon tenyésző erdei fenyvesek - Vizes élőhelyek az erdőben - Erdei tisztások, rétek - Az erdő fejlődési fázisai - A természet és a környezet védelme

3. Zöld nyúl
6.092 m
Kerékpárral járható tanösvény
Téma: Az erdőgazdálkodás
Erdei munkák - Tarvágás - Természetes felújítás - Állandó erdőborítás - Ültetvényszerű erdőgazdálkodás

4. Fekete fa

3.480 m
Téma: Állatvilág az erdőben
Gerinctelen erdőlakók - Madarak az erdőben és annak környékén - Emlősök - A tápláléklánc - Védett állatok


5. Fürge szarvas
4.135 m
A tanösvény erdei tornapályaként működik

A tanösvények bejárhatóak önállóan, vagy igényelhető szakvezetés a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolától.

 

Petesmalom

1. Mindenkit itt várunk az induláshoz

petesmalom térképA tanösvény kiindulási pontja a parkoló melletti nádfedeles fogadóház előtt található. Itt eldönthetjük, hogy milyen sétát is érdemes tennünk, hogy a tanösvény teljes hosszát vagy csak egy szakaszát, járjuk végig.
Tájékozódhatunk arról is, hogy a tanösvény egyes pontjain, miről olvashatunk, tanulhatunk bővebben és megtudhatjuk, honnan is származik a malom elnevezése a helynek.
Figyelmesen, nyitott szemmel közlekedve a tanösvényen sok élőlénnyel (madárral, békával, teknőssel) még azelőtt találkozhatunk, mielőtt bővebb ismereteket olvashatnánk róluk a megállóhelyeken.
Történet: A tanösvényt 2005 májusában avattuk fel. A velünk már korábban együttműködő Messzelátó Természetvédelmi Egyesület készítette a tanösvényt a Tetra Alapítvány pályázati támogatásából. A tanösvény gondozója és fenntartója a Vidrapark.

 2. Itt lakunk mi

Luca és Aladár a vidrák!
Magyarország egyik legtüneményesebb, fokozottan védett "vadászai" vagyunk. A kiemelt figyelemre és védelemre nagy szükségünk van, mert Európa szerte jelentősen megfogyatkoztak a lakóhelyeink, a folyók szabályozása, mocsarak lecsapolása, az ember terjeszkedése (pl.: a közúthálózaté) és sokszor a rosszindulata sok testvéremet elpusztította. Mi, vidrák szerencsések vagyunk, hogy Magyarországon élhetünk, mert itt sok oltalmazónk akad és egyik kedvenc előfordulási helyünk a Petesmalmi Vidrapark és környéke. Ennél a pontnál megismerkedhettek velünk és bővebb ismereteket szerezhettek rólunk.

 3. Bemutatjuk nektek a halastavainkat

Hazánkban számos halastórendszer közül csak az egyik a Petesmalomban található. Ezeknek mind hatalmas a természetvédelmi jelentősége, hiszen az egykor volt "vadvízországként" is ismert magyar táj természetes állat- és növényvilágát őrzik napjainkig. A halastavakon és környékükön előforduló fajok és élőhelyek rendkívül változatosak, sokszínűek. Ennél az információs pontnál részletesebben is olvashattok róluk.

 4. Íme, vadásztársaink! Kócsagok, gémek, gólyák.

Mi vidrák nem vagyunk egyedül a "halra vadászók" közt, ugyanis a tavakon számos "gázlómadár" táplálékának egy része szintén hal. Kedves madarunk a fehér gólya és rejtőzködőbb testvére a fekete gólya egyaránt fészkel Petesmalomban. Szürke gémet gyakran láthatunk a tavakról felrepülni vagy ahogy fölötte kényelmesen elszállnak, míg a fehér kócsagot, kanalas gémet, vörös gémet inkább csak a nádasok szélén leshetjük meg. Ennél a pontnál lehetőségünk van egy madármegfigyelő toronyból fentről is körülnézni. (Megfigyelhető a 7. pontként jelzett fekete gólya élőhely is a magasból.)
A távcsövet ne felejtsük otthon!

 5. Hápogó récenépséggel ismerkedhettek meg ezen a helyen

Kik azok a récék? És mitől lesz az egyik "úszó", a másik "bukó"? Itt ezt is meg lehet tudni és aki megfelelő időben és türelmesen tud várni, biztosan lát is közülük néhányat. A madármegfigyelő kunyhóból kényelmesen leskelődhetünk ki a tóra. A távcső és a csöndes várakozás sok kellemes látnivalót hozhat számunkra. (A 7. pontra innen is ráláthatunk.)

 6. Csemegéim a békák

Eddig olvashattunk a halastavakról, a vidráról, aki főleg halat eszik és a vadásztársairól is, no de kik még azok, akiket oly gyakran megesznek? És vajon mitől még oly különlegesek? Ennél a pontnál róluk és még egy (meglepetés) állatcsoportról is információt kaphatunk, sőt egy itt kialakított pihenőhelyen ki is fújhatjuk magunkat.
Pihenéssel kapcsolatban: Vigyázat! Az apró kis vérszívó, szúnyogok főleg a nyári időszakban előszeretettel "támadnak", hiszen nekik is kell enni valamit. Ha elemózsiánkat itt fogyasztjuk el, akkor kérjük, hogy a szemetet inkább tartsák maguknál. Köszönjük szépen!

 7. Legjobb barátom a gólya itt lakik az erdő mélyén

Ez a pont bár jelölést kapott a térképen, nem képezi a tanösvény részét, hanem figyelemfelkeltő szerepű. A fekete gólya a vidrához hasonlóan fokozottan védett faj, de a zavarást nehezen tűri. Ugyanakkor szeretnénk, ha minél többen láthatnák őkelmét, így érdemes már útközben, és főként a 4-es és 5-ös pontokból errefelé is tekingetni.

Kisbajom

Nádi Farkas Tanösvény túra: A nádi farkasról, vagyis az aranysakálról nevezett, 5 km hosszú tanösvényen 11 oktatótábla található. A táblák a környező erdőségben honos növény és állatvilágot mutatják be részletesen.

Télen lovas szán, disznóvágás, kisbajomi gyógyteák, szilveszteri mulatság várja a vendégeket. 

 

Utolsó módosítás dátuma: 2018-04-07 20:52