Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2021. Október
27282930123
4 Országos Könyvtári Napok 5 Országos Könyvtári Napok 6 Országos Könyvtári Napok 7 Országos Könyvtári Napok 8 Országos Könyvtári Napok 9 Országos Könyvtári Napok Családi nap az erdőben Szüreti bál 10 Országos Könyvtári Napok
11121314 15 Öleld meg a múzeumot, Csurgó Nagyatádi Töklámpás Kiállítás 16 Tökfaragás Segesden "Dámok násza" kisvasutazás 17 Butaságom története // színház Nagyatádon
18 Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 19 Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 20 Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 21 Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 22 Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 23 Nemzeti Ünnep Turisztikai Központ nyitva tart Íjász Nyílt Nap a Nagyatádi Hét Vezér Klubbal "Dámok násza" kisvasutazás 24
25 Őszi tábor a Csillagtanyán Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 26 Őszi tábor a Csillagtanyán Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 27 Őszi tábor a Csillagtanyán Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 28 Őszi tábor a Csillagtanyán Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 29 Őszi tábor a Csillagtanyán Múzeumok őszi éjszakája, Csurgó 30 TÖKFARAGÓS CSALÁDI NAP 31 Halloween a Csillagtanyán
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

Segesd

Cím: 7562 Segesd Szabadság tér 1.
Tel.: +3682/733-402
E-mail: segesd@muzeum.hu
Honlap: http://www.segesd.hu/
Galéria
Segesd
Bemutatkozás

Böhönyét elhagyva változatos tájon vezet az út Segesdre, erre a több mint ezeréves történelmi múlttal rendelkező nagyközségre, amelynek környéke pazar látnivalókat rejteget a kíváncsi turisták számára. Elérnek ide a Rinya-patakok völgyei, és itt ered a Drávát tápláló Segesdi Rinya. Segesd jelentős természetvédelmi értéke a kastélypark, a községet övező tájat pedig három lankás domb teszi változatossá. Belső-Somogy több mint ezeréves történelmi múlttal rendelkező nagyközsége Segesd. A 68-as főút és a Somogyszob–Balatonszentgyörgy-vasútvonal mentén fekszik, Nagyatádtól 13 km-re. 

Nevezetességei:

Szent László Római Katolikus templom
Szent László római katolikus plébánia templomA ferencesek a 13. század végén települtek Segesdre. Templomot emeltek Szűz Mária tiszteletére, amelyet 1295-ben szentelt fel a veszprémi püspök. A Marczali család 1433-ban IV. Jenő pápától kérte Nagyboldogasszony ünnepére a búcsú engedélyezését. 
A zarándoklatoknak a török uralom vetett véget. 1555-ben török had közeledésének hírére elmenekültek a ferencesek Segesdről. 1570 körül a törökök lerombolták a ferences templomot és annak anyagát felhasználva várat építettek. 
A felszabadulás után (1687 februárja) Segesdre érkezett 2-3 ferences, akik fakápolnát emeltek Szent Katalin tiszteletére. 1733-tól Segesd plébánia lett. A ferences szerzetesek az elsők között hoztak létre Somogyban patikát, s közreműködésükkel jöhetett volna létre az 1770-es években az első somogyi gimnázium is, amelynek felállításáról a vármegye közgyűlése Mária Terézia rendeletére 1776-ban döntött. Az iskolát a ferences kolostorban kellett volna elhelyezni, s tanárai is a szerzetesek közül kerültek volna ki. Azonban hiába volt a döntés, a gimnázium soha nem nyílt meg Segesden, később Kaposvárra került.
1823. október 2-án nagy erejű vihar söpört végig Segesden és környékén, amely leszakította a templom teljes tetőzetét és a toronysisakot. A II. világháborúban a németek a kolostort többször is szálláshelyül használták, 1945 nagycsütörtök éjjelén pedig menekülés alkalmával a tornyot felrobbantották. A robbanás mind a templomon, mind a kolostoron nagy károkat okozott. A helyreállítás a templomnál egy év múlva már megtörtént, így a templomot használni tudták, s azt 1946. szeptember 8-án meg is áldották. 1950-ben a kolostort államosították, s benne szociális otthont létesítettek, ami ma is működik.
A ferenceseknek 3000 kötetes könyvtárral rendelkeztek, melynek ma már nyomait sem találjuk, ugyanis 1950 június 10-ére virradó éjszaka - értékeik hátrahagyása mellett – a kolostor elhagyására kényszeríttették őket.

Fájdalmas Szűz-kápolna

Fájdalmas Szűz KápolnaMég a török uralom előtt ismeretes volt Alsó-Segesd és Felső-Segesd között a hegyoldalban az a forrás, amelyet később Szentkútnak neveztek. A legenda szerint ennél a kútnál megjelent Szűz Mária egy szegény pásztor előtt, aki a látomás után a forrás vízétől kigyógyult súlyos betegségéből. A Szentkútnál a Szűzanya tiszteletére kápolnát emeltek, amelyet 1744-ben szenteltek fel. Ettől kezdve a búcsújárás elsősorban a Szentkúthoz történik a mai napig.

 Széchenyi kastély és kastélypark

A környék egykori birtokosa, a Széchenyi család, illetve Széchenyi Bertalan építette 1901-ben a romantikus stílusú kastélyt, ami a korabeli szemtanúk szerint páratlan értékeket rejtett a kastély. A család összegyűjtötte a környéken előkerült régészeti leleteket, értékes porcelánokkal büszkélkedhettek, s a lépcsőházat a világ hét csodáját ábrázoló festmény díszítette. Széchényi Bertalan birtokán mindig a legkiválóbb erdőmérnökök és gazdatisztek dolgoztak, nem véletlen, hogy komoly figyelem kísérte a munkát. Vetőmagvakat, cukorrépát és dohányt termeltek. 
A kastélyhoz tartozik egy 29 hektáros védett park. A gyönyörű nagy platánfák, fenyőfák, fűzfák és tiszafák között kapott helyet Somogy Kincse Park, ahol évente egy-egy somfa ültetésével és egy kőre erősített réztáblával állítanak emléket Somogy megye hírességeinek.
Az egykori Széchenyi-kastélyban 1954-ben nyílt meg az időseket gondozó otthon. Az intézményben közel négyszáz emberről gondoskodnak, így Somogy egyik legnagyobb szociális intézménye működik itt. A szociális otthonhoz tartozik a katolikus templom melletti kolostor, ahol fogyatékos fiatal felnőtteket ápolnak.

Árpád-házi Szent Margit Múzeumi Kiállítóhely és Községi Könyvtár

Árpád-házi Szent Margit Múzeumi Kiállítóhely és Községi KönyvtárA műemléki védettség alatt álló, XIX. századi uradalmi malomépületben kapott helyet a település történetét bemutató múzeum, melyet gróf Széchenyi Bertalan földbirtokos építetett. Nagy Gergely tervei alapján újították fel, s 2001. augusztus 20-án a millennium évében, a megyei ünnepségsorozat záró rendezvényeként adtak át.   
A háromszintes épületben csaknem kilencezer kötetes könyvtár van, az emeleten pedig a "Segesd, középkori királynéi mezőváros" című kiállítás látható, ahol az ásatási leleltek bemutatása mellett egy kovács- és egy fazekasműhely rekonstrukcióját is láthatjuk. Ezek mellett számos vándor kiállításnak is helyet ad az épület.

 Feszületek, kültéri szobrok, emlékművek

Magyar megújulás, millenniumi szobor
Milleneumi emlékműAz államalapítás ezeréves, és a kereszténység kétezer éves évfordulójának tiszteletére készült Bors István Munkácsy-díjas szobrászművész Magyar megújulás című alkotása. 
A szobor a község történetét foglalja magába: a római kort és a török hódítást a napkorong szélén lévő kerekek és félholdak illusztrálják. A napkorongból - mint az élet forrásából - emelkedik ki a magyarok életfája, amely keresztben végződik: a kereszt Segesd egyházi múltját is jelképezi. A négy középkori  pompába öltöztetett paripa pedig, amelyek uralják a szobrot, a település legfényesebb korszakát idézik, a négy égtáj felé mutatva. 
A szobrot 2000. október 23-án avatták fel az iskolával szemben lévő Millenniumi téren.

Szentháromság-szobor

Szentháromság szoborA régmúlt emlékére, a templom és a kolostor közelében állították fel a XIX. század elején épült barokk stílusú Szentháromság-szobor, melyet a Segesdért Alapítvány kezdeményezésére és támogatásával az egyházközösség restauráltatott. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. világháború elesetteinek emlékműve

Segesden elesett katonák emlékműveAz emlékmű a Felső-segesdi, úgynevezett „tüskevári” temetőben található. 2009-ben avatták fel.

 

 

 

 

 

II. világháborúban Segesd légterét védő katonák emlékműve

Segesd légterét védő pilóták emlékműveEz az emlékmű a másik katolikus temetővel szemben található, melyet 2009 áprilisában avattak fel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interaktív Park

Az interaktív játszóhelyen a fából faragott figurák a történelmi múltra utalnak vissza, éppúgy megidézik a kivonuló tatárokat mint a legelésző juhokat, vaddisznókat, falusi kunyhókat is. A gyerekek számára izgalmas útvesztő lesz majd idővel az élősövényből készült 180 m2-es labirintus, de már most is a mozgás sok-sok formáját biztosítják az ügyességi és fejlesztő játékok. A bejáratnál mindjárt szembetűnik a park használatának szabályaira figyelmeztető tájékoztató.

Bor – és Pálinkaház

Az alsó-segesdi hegyen az önkormányzat tulajdonában, de a Segesdi Szent László Bor és Pálinkabarát Egyesület használatában lévő kis présház. Ennek átépítése a turisztikai célú hasznosítás érdekében történt. A beruházás eredményeként létrejött Bor- és Pálinkaház alkalmas gasztronómiai rendezvények, bor és pálinkaversenyek tartására, falai között helyet kapnak a helyi termelők nyertes borai és pálinkái, valamint a gyümölcstermesztés, a bor- és pálinkakészítés hagyományos eszközei is.

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2021-06-01 15:00