Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073
+36 30 / 946-4552


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő

Cím: 7564 Kaszó, Kaszópuszta 1.
Tel.: +3630/670-8910
Fax: +3682/445-903
E-mail: gerlecz.edit@kaszort.hu
Honlap: http://www.kaszort.hu/
Galéria
KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő KASZÓ Zrt. Kaszó Vadászház és Üdülő
Bemutatkozás

Kaszói Erdei Állami Vasút

 

kisvasútA Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.
A vasút őse a két világháború között épült, összekötötte a somogyszobi vasútállomást, valamint a kaszópuszta-bördeci erdőrészt. Korábban a kitermelt fa szállításának időjárástól független elvégzését a kisvasút biztosította.
Jelenleg kizárólag személyszállítással foglalkozik az erdei vasút két C50-es dízel mozdonnyal, kettő nyitott és egy zárt személyvagonnal. Társaságunk menetrendszerinti járatot üzemeltet a hét 3 napján, az év minden szakában, de külön kiállásra is lehetőség van. Ezen járatok a Baláta-tónál állnak meg, ahol idegenvezetéssel látogatható a madármegfigyelő torony és a Dr. Marián Miklós sétány.

 

Dr. Marián Miklós sétányA 2014 tavaszán átadott Dr. Marián Miklós sétányról közelről is meg-figyelhető Magyarország legrégebbi, az 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ősláp élővilága. Szinte testközelből tekinthető meg a tó faunája és flórája, köztük olyan ritkaságok, mint például a szíves levelű hídőr, a tőzegeper, az aldrovanda vagy a fekete keresztes vipera, amelyek fokozottan védettek és Magyarországon csak itt honosak.

 

lombkorona tanösvény2017. május 10-én egy Lombkorona tanösvényt adott át a Társaság a nagyközönség számára, amely a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest mutatja be az aljnövényzettől a lombokig. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 m magasságban, s mintegy 124 m hosszan. A hidat több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik. Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülésre képes állatvilágra. 

 

Tudta-e, hogy az ország legnagyobb humoristája, a Kossuth-díjas színművész, Hofi Géza is rendszeresen vendégeskedett Kaszóban? A Karácsony nevű mozdonynak is ő volt a névadója. 

 

Kisvasút menetrend:

Keddi, csütörtöki napokon:
Indul: 10:00 Kaszópuszta; Érkezik 10:15 Baláta megállóhely
Indul: 11:45 Baláta megállóhlely; Érkezik 12:00 Kaszópuszta

 

Szombati napokon 
Indul: 10:00 Kaszópuszta; Érkezik 10:15 Baláta megállóhely
Indul: 11:45 Baláta megállóhely; Érkezik 12:00 Kaszópuszta

Indul: 14:00 Kaszópuszta; Érkezik 14:15 Baláta megállóhely
Indul: 15:45 Baláta megállóhely; Érkezik 16:00 Kaszópuszta

 

Kisvasút jegyárak

A menetrend szerinti járat jegyára felnőtteknek oda-vissza 1000,- Ft/fő. Gyermekek részére 3 éves korig térítésmentes, 3-14 éves kor között 500,- Ft/fő.

Különjárat nem szállóvendégeink részére:
20 főig: 30.000 Ft / kiállás
21-40 fő között: 40.000 Ft / kiállás
40 fő felett: 50.000 Ft/ kiállás

Kisvasút, Kaszó különjárat szállóvendégek részére:
Egyedi megállapodás szerint!
 

Ökoturisztikai Látogatócentrum

 

LátogatóközpontA KASZÓ Zrt. által alapított ,,Erdőgazdaság azokért, akik az erdőért” Alapítvány Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrum kialakítását valósította meg 2012-ben.
A létesítmény azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a belső-somogyi sajátos növény- és állatvilágot és a jellemző természetes élőhelyeket, kiemelve a védett és ritka fajokat, a hazai, regionális jelentőségű természeti értékeket, valamint megismertesse az erdészek és vadászok munkáját. Fő célja a természet tiszteletére és védelmére nevelés, melynek elsődleges célcsoportja az iskolások. 
Az akadálymentesített épületben található egy 50 fős konferencia- és oktatóterem, tanári szoba, információs szoba, valamint egy kiállító terem.
A kiállító teremben időszakos kiállítások váltják egymást, különböző programokkal várjuk az érdeklődőket az év minden szakában.

Vadgazdálkodás

vadgazdálkodásA KASZÓ Zrt. kezelésében lévő mintegy 15.000 ha összefüggő erdőterület, és a hozzá kapcsolódó mintegy 7.000 ha jellemzően mezőgazdasági művelési ágú terület hazánk egyik legjobb minőségű vadállományának élőhelye, melynek fenntartása és a vele való szakszerű gazdálkodás Társaságunk egyik fontos feladata. 
Legfontosabb vadfajaink a gímszarvas, a dám, a vaddisznó és az őz, melyek közül minden évben értékes trófeákat és talán még értékesebb vadászélményeket vihet magával az ide látogató vadászvendég.

Erdőgazdálkodás

erdőgazdálkodásA KASZÓ Zrt. egyik legfontosabb értékteremtő és értékmegőrző alaptevékenysége az erdőgazdálkodás.
Társaságunk törzsterülete a 14.944 ha összefüggő kaszói erdőtömbben, Somogy megye dél-nyugati részén található. További 2.280 ha szakkezelt erdőterületen (honvédségi alakulati területeken) végez a KASZÓ Zrt. teljes körű erdőgazdálkodást az ország szinte teljes területén.

Vadaspark

A nagy népszerűségnek örvendő 2,5 hektáros kertben vaddisznók, őz, gím-és dámszarvasok egyaránt élnek. A Vadaspark körbejárása közben információs táblák segítségével ismerhetjük meg a terület nagyvadfajtáit, illetve bepillantást nyerhetünk a KASZÓ Zrt. vadgazdálkodásába.

Szálláslehetőségeinkről bővebben: http://nagyatadtdm.hu/tagok/szallashely/kaszo-zrt-kaszo-vadaszhaz-es-udulo.html

 

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-12 14:10