Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2021. Június
311234 5 Nyílt nap a Turisztikai Központban 6
78910 11 Nagyatád 50 - Emléklapok átadása, Időkapszula elhelyezése 12 13 NaFigyelj Palacsinta Fesztivál
1415 16 Nagy Imre emléknap 1718 19 Sétarepülés Gyereknap Gyékényesen Kéthetente élő zene a Termálnál 20 Vadásztábor
21 Vadásztábor 22 Vadásztábor 23 Vadásztábor 24 Vadásztábor 25 Vadásztábor 26 Családi nap és élményfotózás a Bütyök Állatudvarban! Múzeumok éjszakája 27
2829301234
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu
Rinya menti rendezvények

Életre kelt szobrok - kisplasztikai kiállítás

2021. június 9. 10:04
Életre kelt szobrok - kisplasztikai kiállítás

Életre kelt szobrok  - kisplasztikai kiállítás

2021. május 19-től állandó kiállítás várja a látogatókat: "Életre kelt szobrok" - kisplasztikai kiállítás. A kiállításba rendezett szobrok kapcsoaltba kerülnek egymással és a gyönyörű, szinte "rájuk szabott" térrel, s ebben az új dimenzióban rácsodálkozhatunk sokszínű világukra.

1975-ben hozták létre Nagyatádon a nemzetközi faszobrász alkotótelepet, amely a következő évek során Somogy megye egyik legjelentősebb művészeti létesítményévé vált. Az alkotótelepre a világ minden tájáról (Magyarország mellett Európa, Ázsia, Amerika különböző országaiból) érkeztek szobrászok, akik nagy méretű, külső teret igénylő, tájhoz kapcsolódó faplasztikát készítettek.

Az alkotótelepen folyó munkához kapcsolódóan 1985-től kétévente kisplasztikai kiállításokat rendeztek a nagyatádi Művelődési Házban. A kiállításokon szereplő alkotók közül több neves magyar szobrász ajánlotta fel egy-egy alkotását, s ennek köszönhetően az évek során értékes kisplasztika gyűjtemény jött létre a Kulturáslis Központban. E művek mellett a pécsi és budapesti szobrászhallgatók nyári alkotótáboraiban készült alkotások is láthatók a kiállításon. A fiatal művészek szobrait az országos kisplasztikai kiállításon is bemutatták, több közülük díjat nyert, majd - felajánlás révén- a helyi gyűjteménybe került. A kifejezetten kisplasztikának készült szobrok mellett maketteket is bemutatnak. A makettek a szoborparkba szánt nagy méretű szobrok arányosan elkészített "előváltozatai", amelyeket azonban a "maguk jogán" is értékes, önálló alkotások. Több olyan is van közöttük, amely jelenleg már csupán makett-változatban létezik, mert a nagy méretű, szabadtéri alkotás elpusztult. Emiatt ezek külünösen értékessé váltak.

A szobrok mögötti képsoron és a mennyezetről lelógó "zászlókon" a szoborparkban különböző időkben dolgozó szobrászok láthatók alkotás közben: Kim Sung-II, Bencs István, Viktor Konecny, Gombos Andrea, Gálhidy Péter, Heritesz Gábor, Varga Géza Ferenc, Tornai Endre András és mások. 

A Malomárokra néző, a környező tájrészlettel, fákkal, virágokkal, madarakkal szinte egybenövő kiállítótér gyönyörű környezetet biztosít a szobroknak: értelmet nyert az eddig üresen álló tér, amelyben otthonra talált ez az értékes, mindeddig a maga teljességében nem látható gyűjtemény. 

A kiállítást rendezte, a kiállítás- és műtárgyfotókat készítette: Huszár Endre.

A kiállítás előkészítésében, megvalósítsában közreműködtek a Nagyatádi Kulturásli és Sport Központ munkatársai. 

A kiállítás szerdánként 14.00-18.00 között, valamint minden hónap első szombatján 14.00-18.00 között ingyenesen látogatható.

Utolsó módosítás dátuma: 2021-06-09 13:27