Tanösvények

KASZÓ ZRT.

Lombkorona tanösvényt a kaszói erdőtömb egyik legjellemzőbb erdőtípusát, a gyertyános-tölgyest mutatja be az aljnövényzettől a lombokig. A felső szintben egy, a lombkorona között vezetett hídszerkezeten halad az út a talajszinttől mért 9,5 m magasságban, s mintegy 124 m hosszan. A hidat több helyen „megtöri” egy-egy pihenő, illetve a létesítményt egy függőhíd elem még izgalmasabbá teszi. A sétány egy „láthatatlan” lesbe torkollik, ahonnét akár vadlesre is lehetőség nyílik. Mind a fel- illetve lejárókon, mind pedig a fenti sétányon, pihenőhelyeken interaktív táblákkal mutatják be az erdő szintezettségét, annak növény- és állatvilágát, hangsúlyt fektetve a repülésre képes állatvilágra.

Erdészeti Erdei Iskola és Oktatási Központ
Somogyszob

1. Vackor Erdei Tanösvény
2. Erdei Iskola Tanösvény
3. Keresztutat megjelenítő tanösvény-szakasz

Sziágyi Madárlátta Tanösvények

 1. Sárga csiga

3.215 m
Óvodás korosztály számára ajánlott tanösvény
Téma: Élet az erdőben
A gombák világa – A fák alaktana – Az erdő szintjei és lakói – Az erdő nagytestű állatai – Évszakok az erdőben

2. Piros levél
5.070 m
A tanösvényen esőbeálló található
Téma: Jellemző erdőképek
Savanyú homokon tenyésző erdei fenyvesek – Vizes élőhelyek az erdőben – Erdei tisztások, rétek – Az erdő fejlődési fázisai – A természet és a környezet védelme

3. Zöld nyúl
6.092 m
Kerékpárral járható tanösvény
Téma: Az erdőgazdálkodás
Erdei munkák – Tarvágás – Természetes felújítás – Állandó erdőborítás – Ültetvényszerű erdőgazdálkodás

4. Fekete fa

3.480 m
Téma: Állatvilág az erdőben
Gerinctelen erdőlakók – Madarak az erdőben és annak környékén – Emlősök – A tápláléklánc – Védett állatok


5. Fürge szarvas
4.135 m
A tanösvény erdei tornapályaként működik

A tanösvények bejárhatóak önállóan, vagy igényelhető szakvezetés a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolától.

Petesmalom

1. Mindenkit itt várunk az induláshoz

A tanösvény kiindulási pontja a parkoló melletti nádfedeles fogadóház előtt található. Itt eldönthetjük, hogy milyen sétát is érdemes tennünk, hogy a tanösvény teljes hosszát vagy csak egy szakaszát, járjuk végig.
Tájékozódhatunk arról is, hogy a tanösvény egyes pontjain, miről olvashatunk, tanulhatunk bővebben és megtudhatjuk, honnan is származik a malom elnevezése a helynek.
Figyelmesen, nyitott szemmel közlekedve a tanösvényen sok élőlénnyel (madárral, békával, teknőssel) még azelőtt találkozhatunk, mielőtt bővebb ismereteket olvashatnánk róluk a megállóhelyeken.
Történet: A tanösvényt 2005 májusában avattuk fel. A velünk már korábban együttműködő Messzelátó Természetvédelmi Egyesület készítette a tanösvényt a Tetra Alapítvány pályázati támogatásából. A tanösvény gondozója és fenntartója a Vidrapark.

 2. Itt lakunk mi

Luca és Aladár a vidrák!
Magyarország egyik legtüneményesebb, fokozottan védett „vadászai” vagyunk. A kiemelt figyelemre és védelemre nagy szükségünk van, mert Európa szerte jelentősen megfogyatkoztak a lakóhelyeink, a folyók szabályozása, mocsarak lecsapolása, az ember terjeszkedése (pl.: a közúthálózaté) és sokszor a rosszindulata sok testvéremet elpusztította. Mi, vidrák szerencsések vagyunk, hogy Magyarországon élhetünk, mert itt sok oltalmazónk akad és egyik kedvenc előfordulási helyünk a Petesmalmi Vidrapark és környéke. Ennél a pontnál megismerkedhettek velünk és bővebb ismereteket szerezhettek rólunk.

 3. Bemutatjuk nektek a halastavainkat

Hazánkban számos halastórendszer közül csak az egyik a Petesmalomban található. Ezeknek mind hatalmas a természetvédelmi jelentősége, hiszen az egykor volt „vadvízországként” is ismert magyar táj természetes állat- és növényvilágát őrzik napjainkig. A halastavakon és környékükön előforduló fajok és élőhelyek rendkívül változatosak, sokszínűek. Ennél az információs pontnál részletesebben is olvashattok róluk.

 4. Íme, vadásztársaink! Kócsagok, gémek, gólyák.

Mi vidrák nem vagyunk egyedül a „halra vadászók” közt, ugyanis a tavakon számos „gázlómadár” táplálékának egy része szintén hal. Kedves madarunk a fehér gólya és rejtőzködőbb testvére a fekete gólya egyaránt fészkel Petesmalomban. Szürke gémet gyakran láthatunk a tavakról felrepülni vagy ahogy fölötte kényelmesen elszállnak, míg a fehér kócsagot, kanalas gémet, vörös gémet inkább csak a nádasok szélén leshetjük meg. Ennél a pontnál lehetőségünk van egy madármegfigyelő toronyból fentről is körülnézni. (Megfigyelhető a 7. pontként jelzett fekete gólya élőhely is a magasból.)
A távcsövet ne felejtsük otthon!

 5. Hápogó récenépséggel ismerkedhettek meg ezen a helyen

Kik azok a récék? És mitől lesz az egyik „úszó”, a másik „bukó”? Itt ezt is meg lehet tudni és aki megfelelő időben és türelmesen tud várni, biztosan lát is közülük néhányat. A madármegfigyelő kunyhóból kényelmesen leskelődhetünk ki a tóra. A távcső és a csöndes várakozás sok kellemes látnivalót hozhat számunkra. (A 7. pontra innen is ráláthatunk.)

 6. Csemegéim a békák

Eddig olvashattunk a halastavakról, a vidráról, aki főleg halat eszik és a vadásztársairól is, no de kik még azok, akiket oly gyakran megesznek? És vajon mitől még oly különlegesek? Ennél a pontnál róluk és még egy (meglepetés) állatcsoportról is információt kaphatunk, sőt egy itt kialakított pihenőhelyen ki is fújhatjuk magunkat.
Pihenéssel kapcsolatban: Vigyázat! Az apró kis vérszívó, szúnyogok főleg a nyári időszakban előszeretettel „támadnak”, hiszen nekik is kell enni valamit. Ha elemózsiánkat itt fogyasztjuk el, akkor kérjük, hogy a szemetet inkább tartsák maguknál. Köszönjük szépen!

 7. Legjobb barátom a gólya itt lakik az erdő mélyén

Ez a pont bár jelölést kapott a térképen, nem képezi a tanösvény részét, hanem figyelemfelkeltő szerepű. A fekete gólya a vidrához hasonlóan fokozottan védett faj, de a zavarást nehezen tűri. Ugyanakkor szeretnénk, ha minél többen láthatnák őkelmét, így érdemes már útközben, és főként a 4-es és 5-ös pontokból errefelé is tekingetni.

Kisbajom

NÁDI FARKAS TANÖSVÉNY TÚRA: A nádi farkasról, vagyis az aranysakálról nevezett, 5 km hosszú tanösvényen 11 oktatótábla található. A táblák a környező erdőségben honos növény és állatvilágot mutatják be részletesen.

Télen lovas szán, disznóvágás, kisbajomi gyógyteák, szilveszteri mulatság várja a vendégeket.