Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2023. Március
272812345
67 8 Rinyamenti Alkotók Tárlata 910 11 Nőnapi Kisvasutazás, Kaszó 12 !!!TELTHÁZ!!! Indul a bakterház (zenés vígjáték) Indul a bakterház Pótelőadás
13 14 Pilvax Kávéház - zenés irodalmi est 1516171819
20 21 Átölel a természet-Természetfotós előadás, vetítés 2223242526
272829303112
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073
+36 30 / 946-4552


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
Csurgó 25 Csurgó
http://nagyatadtdm.hu
Hírek

Segesdi Turisztikai Fejlesztések

2017. október 3. 08:40
Segesdi Turisztikai Fejlesztések

Megújuló múzeum és könyvtár, tematikus interaktív park, bor-és pálinkaház. Ezek a létesítmények jelzik Segesd turisztikai kínálatának bővülését, melyek egy most induló, csaknem 150 milliós beruházás részei.

 

 

Megfontolt tervezés és előkészítés eredményeként a projektet bemutató nyitórendezvénnyel hivatalosan is megkezdődött a segesdi turisztikai elképzelések megvalósítása. A település önkormányzata 2015-ben komplex fejlesztési tervet állított össze, melynek néhány eleme most valósággá válik.

A régi malomépület 16 évvel ezelőtt alakult át többcélú kulturális helyszínné: a földszinten könyvtár működik, az emeleten kiállítások és közösségi rendezvények találnak otthonra, s az egész épület egyben múzeum is, ahol a településen folytatott régészeti ásatások leletei láthatók. Kialakításában különleges az a tárló, amely a belépés után azonnal „útba esik” a látogatónak: a járófelület ugyanis lépésálló edzett üvegből készült, s felülről láthatjuk a földből előkerült tárgyakat. Ez az egyedi látványosság az elmúlt években veszélybe került a tárlóba beszivárgó talajvíz miatt. Az épület bejárati ajtaját pedig az időjárás viszonytagságai viselték meg olyannyira, hogy mára cserére szorul. E gondok jó ideje megoldandó feladatként lebegtek a fenntartó önkormányzat előtt, s most végre alkalom nyílt megoldásukra. Ráadásul a beruházás során megújulhat a villamoshálózat is, és elkészülhet az alsó fogadószint akadálymentesítése. A felújítással nem csupán a felmerült gondokat orvosolják, hanem akadálymentes parkolók és járda építésével felkészülnek a nagyobb vendégforgalomra is. Az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtár szép épülete ezzel alkalmassá válik arra, hogy megfelelő körülmények között fogadja a Segesdre érkező turistákat.

Hogy vajon miért is számítanak nagyobb számban a jövőben a turisták érdeklődésére, arra Péntek László polgármester adott választ.

- Segesden minden adottság megvan ahhoz, hogy jövőképünket a turizmusra építsük: a történelmi háttér, a hasznosítható ingatlanok, az önkormányzati, a civil- és a vállalkozói akarat, a megvalósítást segítő szakemberek, a tervek és ötletek sokasága. Országgyűlési képviselőnk, Szászfalvi László három évvel ezelőtt arra biztatott bennünket, hogy merjünk nagyot álmodni.  Mi megfogadtuk a tanácsot, összeállítottuk az elképzeléseinket, s támogatását magunk mögött tudva vártuk az alkalmas pályázati lehetőségeket. Ennek köszönhetően foghatunk most hozzá a TOP-1.2.1-15-SO1-2016-00005 számú, Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című nyertes projektnek, amely 149,9 millió forintból valósulhat meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés 100 százalékos támogatásával.

Az alsósegesdi hegyen is felpezsdülhet az élet hamarosan: először az építkezés miatt, majd a vidám látogatóktól. Ma még csak egy kis présház áll azon a telken, ahol Bor- és pálinka-házat alakítanak ki, s kirándulócsoportok fogadására, vendéglátására rendezkednek be. Helyet kapnak ott a helyi termelők nyertes borai és pálinkái, s lassan formálódik a gasztronómiai kínálat terve is. Ez utóbbira van még idő, előbb megvalósul az épület bővítése és korszerűsítése új nyílászárókkal, energetikai fejlesztése, és akadálymentesítése. Az udvaron hangulatos filagóriákat építenek, készül járda, fúrt kút és zárt szennyvíztároló is, a környezet őshonos magyar fákkal és élősövénnyel szépül. A könnyebb megközelítés érdekében az odavezető út is megújul némiképp.

A Kulturális turizmus fejlesztése Segesden című program legnagyobb eleme egy interaktív tematikus park lesz, e célra a művelődési ház mögötti szabad területet hasznosítják. A park a szabadtéri szórakozás élményét kínálja, de a kialakított tér a tervek szerint alkalmas lesz egyéb rendezvények, kézműves vásárok tartására is. Ezzel nem csupán a gyerekeket szólítják meg, hanem számítanak a búcsúkra érkező zarándokok, a családos kirándulók, az aktív turisták és iskolai kiránduló csoportok érdeklődésére is. A parkban lesz élősövényből készült labirintus, ügyességi és fejlesztő játékok. A csoportos turizmust feltételeit segítve gondoltak a megközelítést elősegítő út- és parkolók kialakítására, közösségi mosdók építésére, akadálymentesítésre. A segesdi álmok megvalósítására 2 év áll az önkormányzat rendelkezésére, legkésőbb 2019 őszén ilyen tájt már az avatórendezvényre készülhetnek.

Utolsó módosítás dátuma: 2017-10-03 14:31