Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2017. Június
29303112 3 Atádi sokadalom- II. Reneszánsz vásár Rudán Joe Akusztik koncert 4
5 Pünkösdi Kisvasutazás 6 Környezetvédelmi világnap Környezetvédelmi világnap Kaszóban 7891011
12131415161718
1920 21 Az ÉV ERDÉSZE Verseny Kaszón 22 Az ÉV ERDÉSZE Verseny Kaszón 23 Országos Erdészeti Egyesületek Vándorgyűlése 24 Országos Erdészeti Egyesületek Vándorgyűlése Múzeumok éjszakájának ünneplése Sziágyon Múzeumok Éjszakája Nagyatádon Szent Iván éj a Vackor pihenőháznál! 25 Vadásztábor
26 Nyári tábor a Csillag lovastanyán 2728293012
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073


nagyatad.tdm@gmail.com

Időjárás
gyengén felhős
3 °C Nagyatád
2017. június 25.
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

A Vilma háza

Cím: 7563 Somogyszob Luther u. 24.
Tel.: +36 82/445-106
E-mail: vilmahaz@gmail.com
Honlap: http://vilmahaz.hu/
Galéria
Vilma háza Vilma háza múzeumszoba Múzeumszoba füstös konyha füstös konyha
Bemutatkozás

2017-ben, a téli időszakban is lesz kézműves péntek!

Péntekenként  4 órakor tartjuk az idei első fonót. Tervezett programok: Kosárfonás Laci bácsival, tiffany-díszek készítése Katalinnal. horgolás. Vilmásoknak és a helyi iskolába járó gyerekeknek ingyenes, másnak 200 Ft. Mindenkit szeretettel várunk.

 

A téli Vilma-ház ( Somogyszob, Luther u. 24 )


Vilma ház télenAz 1839-ben épült Vilma-ház Somogyszob első téglaparasztháza, mely 1982 óta műemlék, 2009 óta muzeális kiállítóhely, a világörökség várólistájára is fölkerült egy tájház-lánc tagjaként. A védett portára az elmúlt 15 évben telepítettük a kinti kemencét, fonott górét,és az ólakat, budit, disznóólat , fáskamrát magába foglaló melléképületet, majd méhest és kutat. Most egy igazi parasztporta képét mutatja az udvar. Pályázatból a hátsó udvarban 2014-ben nagy melléképület sikerült építeni, melyben nagy konyha, foglalkoztató van, itt kapott helyet a kovácsmúzeum is.

Miért lábas a lábas? Mit jelent, hogy sutba dobni? Hogy ük- és nagyszüleink hogyan jártak iskolába? Miért volt lyuk a csecsemő teknőjén? Miért tisztaszoba a tisztaszoba? Minden kérdést megválaszolnak és bemutatnak a somogyszobi Vilma Házában.


A házban a régi életforma és a régi használati eszközök bemutatása mellett főként az iskoláskorú gyerekek számára tartanak kézműves foglalkozásokat. Lehet korongozni, szőni, gyöngyöt szőni, képeslapot varrni, gyertyát mártani, nemezelni, stb. Megismerkedhetnek a régi népi játékokkal, mint például a gólyalábazással, csülközéssel, karikahajtással, stb. A gyerekek jó kezekben vannak, hiszen 5­-6 gyerkőccel foglalkozik 1­-1 felnőtt forgószínpadszerűen.

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van megkóstolni a ház kemencéjében sült pogácsákat, kelt tésztákat, valamint a helyi szörpöket és a felnőttek számára a borokat is.

Csoportos kézműves foglalkozások:
Előzetes bejelentkezéssel 4 órás foglalkozáson vehetnek részt a csoportok.
Részvételi díj: 1.200 HUF /fő.

Nyitva tartás: Egész évben kedd, szerda, csütörtök, péntek: 9-17 óráig; szombat: 13-16 óráig.

Rendezvények

Húsvét:
Nagyhéten és az azt következő héten a nyitva tartás ideje alatt a fehérgyász bemutatása a múzeumszobában. Minden nagycsütörtökön 15 órától 18 óráig tojáspingálásra van lehetőség méhviasszal és gicával.

Kenyérünnep:
Minden augusztus 20­án az asszonyok kenyeret sütnek a 175 éves kemencében, a fiatalok népviseletbe öltöznek, 16 órakor elmennek a templomba, majd 17 órakor a Háznál a kenyéráldás után mindenkit megvendégelnek egy szelet zsíros kenyérrel (házikenyér, házi zsír) és egy pohár vörösborral.

Vilma nap:
Szeptember első szombatján színvonalas kulturális műsor keretén belül kiosztásra kerül a „Falu legszebb portája „ díj és a „legtöbbet tettek a Házért” díj, majd vendégséget tartanak, ahol kemencében sült tésztákat, egytálételeket vásárolhat meg a közönség.

 

További képekért kattintson a galériába!
http://nagyatadtdm.hu/galeria/vilma-haza_27.html

 

A Vilma Háza Alapítvány munkájáról

Az Alapítvány a műemlékház megmentésére és működtetésére létrejött nonprofit szervezet, melynek feladata és célja a falu tárgyi és szellemi múltjának felkutatása, összegyűjtése megőrzése és átörökítése a későbbi generációknak. 
Ezt a munkát a "vilmások" végzik, kik ingyen munkájukkal járulnak hozzá az Alapítvány működéséhez. 
Ez az önként felajánlott munka lehet állandó: pl: könyvelés, pénztároskodás, pályázatírás, kert, -fák,- , viselet,- gyűjtemény ápolása, adminisztráció , archiválás, vagy a közös munkákban való részvétel, kertrámolás, nagytakarítás, rendezvényeken nyújtott segítség.
Nyilvános rendezvényeik a falunak szólnak, megismertetik munkájukat, magukat.
Ezek ingyen látogathatóak.

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2017-01-17 09:30