Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2018. Április
2627282930311
2 Húsvéti rét 3 Bödőcs Tibor Nagyatádon 45 6 Festett emlékek - Varga Ferenc festménykiállítása Nyuszi Zumba 7 NFC - Marcali Megyei I. Felnőtt Labdarúgó mérkőzés RKC-NKAkdémia felnőtt női NBI/B bajnoki kézilabda mérkőzés 8
91011 12 RKC-VKLSE Győr női serdülő és ifjúsági kézilabda mérkőzés 13 Kávészünet Koncert Így viszik át - Nyáry Krisztián alapján - Színház Nagyatádon 14 U12 fiú gyerekbajnokság , kézilabda torna VII. Sörfutás 15 HÉT VEZÉR - Meghívásos Teremíjász Verseny
161718 19 Könyvbemutató - Galba Anita: Élni ég és föld között A gyermeknevelés és a halálos négyes 20 21 RKC - Hőgyész NB II férfi ifjúsági és felnőtt kézilabda mérkőzés RKC - Mosonmagyaróvár felnőtt női NBI/B kézilabda mérkőzés New Generation Party Series / DJ BL4CK - Culture Party 22 Mozi Nagyatádon NFC - Balatoni Vasas Megyei I. Felnőtt Labdarúgó mérkőzés
23 Föld Napja Jótékonysági koncert a Kormorán zenekar énekeseivel 24 Föld Napja 25 Föld Napja Tavaszi Kiruccanás 26 Föld Napja Tavaszi Kiruccanás RKC - Csepel női serdülő kézilabda mérkőzés RKC - Kántor Anikó SE női ifjúsági kézilabda mérkőzés 27 Föld Napja Tavaszi Kiruccanás 28 29 Nyugat-Magyarországi Tájékozódási Lovasverseny Taranyi Lovasbarátok Találkozója Díjugrató Bajnokág Wink Nagyatád Maraton és Futófesztivál 2018
30 Túranap 123456
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
63. bázis 6 63. bázis
Időjárás
gyengén felhős
3 °C Nagyatád
2018. április 25.
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

A Vilma háza

Cím: 7563 Somogyszob Luther u. 24.
Tel.: +36 82/445-106
E-mail: vilmahaz@gmail.com
Honlap: http://vilmahaz.hu/
Galéria
Vilma háza Vilma háza múzeumszoba Múzeumszoba füstös konyha füstös konyha
Bemutatkozás

2017-ben, a téli időszakban is lesz kézműves péntek!

Péntekenként  4 órakor tartjuk az idei első fonót. Tervezett programok: Kosárfonás Laci bácsival, tiffany-díszek készítése Katalinnal. horgolás. Vilmásoknak és a helyi iskolába járó gyerekeknek ingyenes, másnak 200 Ft. Mindenkit szeretettel várunk.

 

A téli Vilma-ház ( Somogyszob, Luther u. 24 )


Vilma ház télenAz 1839-ben épült Vilma-ház Somogyszob első téglaparasztháza, mely 1982 óta műemlék, 2009 óta muzeális kiállítóhely, a világörökség várólistájára is fölkerült egy tájház-lánc tagjaként. A védett portára az elmúlt 15 évben telepítettük a kinti kemencét, fonott górét,és az ólakat, budit, disznóólat , fáskamrát magába foglaló melléképületet, majd méhest és kutat. Most egy igazi parasztporta képét mutatja az udvar. Pályázatból a hátsó udvarban 2014-ben nagy melléképület sikerült építeni, melyben nagy konyha, foglalkoztató van, itt kapott helyet a kovácsmúzeum is.

Miért lábas a lábas? Mit jelent, hogy sutba dobni? Hogy ük- és nagyszüleink hogyan jártak iskolába? Miért volt lyuk a csecsemő teknőjén? Miért tisztaszoba a tisztaszoba? Minden kérdést megválaszolnak és bemutatnak a somogyszobi Vilma Házában.


A házban a régi életforma és a régi használati eszközök bemutatása mellett főként az iskoláskorú gyerekek számára tartanak kézműves foglalkozásokat. Lehet korongozni, szőni, gyöngyöt szőni, képeslapot varrni, gyertyát mártani, nemezelni, stb. Megismerkedhetnek a régi népi játékokkal, mint például a gólyalábazással, csülközéssel, karikahajtással, stb. A gyerekek jó kezekben vannak, hiszen 5­-6 gyerkőccel foglalkozik 1­-1 felnőtt forgószínpadszerűen.

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van megkóstolni a ház kemencéjében sült pogácsákat, kelt tésztákat, valamint a helyi szörpöket és a felnőttek számára a borokat is.

Csoportos kézműves foglalkozások:
Előzetes bejelentkezéssel 4 órás foglalkozáson vehetnek részt a csoportok.
Részvételi díj: 1.200 HUF /fő.

Nyitva tartás: Egész évben kedd, szerda, csütörtök, péntek: 9-17 óráig; szombat: 13-16 óráig.

Rendezvények

Húsvét:
Nagyhéten és az azt következő héten a nyitva tartás ideje alatt a fehérgyász bemutatása a múzeumszobában. Minden nagycsütörtökön 15 órától 18 óráig tojáspingálásra van lehetőség méhviasszal és gicával.

Kenyérünnep:
Minden augusztus 20­án az asszonyok kenyeret sütnek a 175 éves kemencében, a fiatalok népviseletbe öltöznek, 16 órakor elmennek a templomba, majd 17 órakor a Háznál a kenyéráldás után mindenkit megvendégelnek egy szelet zsíros kenyérrel (házikenyér, házi zsír) és egy pohár vörösborral.

Vilma nap:
Szeptember első szombatján színvonalas kulturális műsor keretén belül kiosztásra kerül a „Falu legszebb portája „ díj és a „legtöbbet tettek a Házért” díj, majd vendégséget tartanak, ahol kemencében sült tésztákat, egytálételeket vásárolhat meg a közönség.

 

További képekért kattintson a galériába!
http://nagyatadtdm.hu/galeria/vilma-haza_27.html

 

A Vilma Háza Alapítvány munkájáról

Az Alapítvány a műemlékház megmentésére és működtetésére létrejött nonprofit szervezet, melynek feladata és célja a falu tárgyi és szellemi múltjának felkutatása, összegyűjtése megőrzése és átörökítése a későbbi generációknak. 
Ezt a munkát a "vilmások" végzik, kik ingyen munkájukkal járulnak hozzá az Alapítvány működéséhez. 
Ez az önként felajánlott munka lehet állandó: pl: könyvelés, pénztároskodás, pályázatírás, kert, -fák,- , viselet,- gyűjtemény ápolása, adminisztráció , archiválás, vagy a közös munkákban való részvétel, kertrámolás, nagytakarítás, rendezvényeken nyújtott segítség.
Nyilvános rendezvényeik a falunak szólnak, megismertetik munkájukat, magukat.
Ezek ingyen látogathatóak.

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2017-01-17 09:30