Hírlevél

Iratkozzon fel havonta megújuló hírlevelünkre!

Eseménynaptár
2019. Szeptember
2627282930311
2 Tanévnyitó a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában 34 5 Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal 6 Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal Segesd feszt Acoustic Classroom koncert | Pizza Dolo, Nagyatád 7 Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal Hagyományőrző nap Vilma-ház udvarán Turisztikai Központ Zárva tart Amazon Bloom koncert | Solar Hotel Nagyatád Fata Morgana koncert, Semiramis Panzió 8 Hagyományőrző nap Vilma-ház udvarán Magyar Dal Napja
91011 12 Gombajó világ kiállítás megnyitó Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal 13 Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal 14 Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal Futóverseny Hunyadi nap Szüreti felvonulás 15
16 Egészséges környezet! "Ne söpörd a szőnyeg alá!" 17 Egészséges környezet! "Ne söpörd a szőnyeg alá!" 18 Egészséges környezet! "Ne söpörd a szőnyeg alá!" 19 Egészséges környezet! "Ne söpörd a szőnyeg alá!" Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal Bánfi Ibolya életmód- és táplálkozási tanácsadó, vegán séf 20 Egészséges környezet! "Ne söpörd a szőnyeg alá!" Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal Honvédtalálkozó Jagadics Péter: 1968 - egy elfelejtett hadjárat című könyvét bemutatja Somogy Táncegyüttes - Fütyül a masina 21 Szarvasbőgés hallgatás kisvasúttal Honvédtalálkozó Akadálypálya verseny Honvéd Bál Nagyatádon 22
23 Óvjuk a környezetünket és az erdeinket! 24 Óvjuk a környezetünket és az erdeinket! 25 Óvjuk a környezetünket és az erdeinket! Problémás gyerekek az oktatásban 26 Óvjuk a környezetünket és az erdeinket! Ködmön Csaba Zoltán költői est és könyvbemutató Korunk betegségeinek gyógyítása népi gyógymódokkal 27 Óvjuk a környezetünket és az erdeinket! Kultúr Kávézó | Petruska András és az Acoustic Classroom 28 Lecsó Fesztivál, Segesd Szív világnapja 29 Mozi Nagyatádon
30 Erdők hete ERDŐK HETE- Erdőgazdálkodás 123456
A projekt

Részletek

Elérhetőség

Nagyatád-Rinyamente
Turisztikai Desztináció-menedzsment Egyesület

7500 Nagyatád, Széchenyi tér 7.
+36 82 / 504-073


nagyatad.tdm@gmail.com

Galéria ajánló
63. bázis 6 63. bázis
Időjárás
gyengén felhős
3 °C Nagyatád
2019. szeptember 20.
http://nagyatadtdm.hu
Tagok

A Vilma háza

Cím: 7563 Somogyszob Luther u. 24.
Tel.: +36 82/445-106
E-mail: vilmahaz@gmail.com
Honlap: http://vilmahaz.hu/
Galéria
Vilma háza Vilma háza múzeumszoba Múzeumszoba füstös konyha füstös konyha
Bemutatkozás

2019-ben Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a somogyszobi Vilma Háza. A műemlék és pórtája a tájház-lánc tagjaként rajta van a világörökség várólistáján.

2019-ben március 31-ig minden pénteken 16-18 óráig fonót tartanak, a különböző kézimunkázás mellett, bejelentkezés utén lehet korongozni és csipkét verni is.

A téli Vilma-ház ( Somogyszob, Luther u. 24 )


Vilma ház télenAz 1839-ben épült Vilma-ház Somogyszob első téglaparasztháza, mely 1982 óta műemlék, 2009 óta muzeális kiállítóhely, a világörökség várólistájára is fölkerült egy tájház-lánc tagjaként. A védett portára az elmúlt 15 évben telepítettük a kinti kemencét, fonott górét,és az ólakat, budit, disznóólat , fáskamrát magába foglaló melléképületet, majd méhest és kutat. Most egy igazi parasztporta képét mutatja az udvar. Pályázatból a hátsó udvarban 2014-ben nagy melléképület sikerült építeni, melyben nagy konyha, foglalkoztató van, itt kapott helyet a kovácsmúzeum is.

Miért lábas a lábas? Mit jelent, hogy sutba dobni? Hogy ük- és nagyszüleink hogyan jártak iskolába? Miért volt lyuk a csecsemő teknőjén? Miért tisztaszoba a tisztaszoba? Minden kérdést megválaszolnak és bemutatnak a somogyszobi Vilma Házában.


A házban a régi életforma és a régi használati eszközök bemutatása mellett főként az iskoláskorú gyerekek számára tartanak kézműves foglalkozásokat. Lehet korongozni, szőni, gyöngyöt szőni, képeslapot varrni, gyertyát mártani, nemezelni, stb. Megismerkedhetnek a régi népi játékokkal, mint például a gólyalábazással, csülközéssel, karikahajtással, stb. A gyerekek jó kezekben vannak, hiszen 5­-6 gyerkőccel foglalkozik 1­-1 felnőtt forgószínpadszerűen.

Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség van megkóstolni a ház kemencéjében sült pogácsákat, kelt tésztákat, valamint a helyi szörpöket és a felnőttek számára a borokat is.

Csoportos kézműves foglalkozások:
Előzetes bejelentkezéssel 4 órás foglalkozáson vehetnek részt a csoportok.
Részvételi díj: 1.200 HUF /fő.

Nyitva tartás: Egész évben kedd, szerda, csütörtök, péntek: 9-17 óráig; szombat: 13-16 óráig.

Rendezvények

Húsvét:
Nagyhéten és az azt következő héten a nyitva tartás ideje alatt a fehérgyász bemutatása a múzeumszobában. Minden nagycsütörtökön 15 órától 18 óráig tojáspingálásra van lehetőség méhviasszal és gicával.

Kenyérünnep:
Minden augusztus 20­án az asszonyok kenyeret sütnek a 175 éves kemencében, a fiatalok népviseletbe öltöznek, 16 órakor elmennek a templomba, majd 17 órakor a Háznál a kenyéráldás után mindenkit megvendégelnek egy szelet zsíros kenyérrel (házikenyér, házi zsír) és egy pohár vörösborral.

Vilma nap:
Szeptember első szombatján színvonalas kulturális műsor keretén belül kiosztásra kerül a „Falu legszebb portája „ díj és a „legtöbbet tettek a Házért” díj, majd vendégséget tartanak, ahol kemencében sült tésztákat, egytálételeket vásárolhat meg a közönség.

 

További képekért kattintson a galériába!
http://nagyatadtdm.hu/galeria/vilma-haza_27.html

 

A Vilma Háza Alapítvány munkájáról

Az Alapítvány a műemlékház megmentésére és működtetésére létrejött nonprofit szervezet, melynek feladata és célja a falu tárgyi és szellemi múltjának felkutatása, összegyűjtése megőrzése és átörökítése a későbbi generációknak. 
Ezt a munkát a "vilmások" végzik, kik ingyen munkájukkal járulnak hozzá az Alapítvány működéséhez. 
Ez az önként felajánlott munka lehet állandó: pl: könyvelés, pénztároskodás, pályázatírás, kert, -fák,- , viselet,- gyűjtemény ápolása, adminisztráció , archiválás, vagy a közös munkákban való részvétel, kertrámolás, nagytakarítás, rendezvényeken nyújtott segítség.
Nyilvános rendezvényeik a falunak szólnak, megismertetik munkájukat, magukat.
Ezek ingyen látogathatóak.

Megközelíthetőség
Utolsó módosítás dátuma: 2019-01-16 09:21